Διεθνή

Από τον Αβραάμ Λίνκολν στον Ντόναλντ Τραμπ - Οι απόπειρες δολοφονίας κατά προέδρων των ΗΠΑ

Από τον Αβραάμ Λίνκολν στον Ντόναλντ Τραμπ - Οι απόπειρες δολοφονίας κατά προέδρων των ΗΠΑ
Από τους 45 πολιτικούς που έχουν υπηρετήσει ως πρόεδροι των ΗΠΑ, οι 13 (ή περίπου το 29%) έχουν υπάρξει στόχοι.

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ ανασύρει μνήμες από προηγούμενες πράξεις πολιτικής βίας που είχαν ως στόχο υποψήφιους και εκλεγμένους προέδρους των ΗΠΑ.

Άμεσες επιθέσεις κατά προέδρων (εκλεγμένων ή υποψηφίων) έχουν σημειωθεί σε 15 διαφορετικές περιπτώσεις και πέντε από αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο, σύμφωνα με έκθεση του 2008 που συνέταξε η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με το CBC, από τους 45 πολιτικούς που έχουν υπηρετήσει ως πρόεδροι των ΗΠΑ, οι 13 (ή περίπου το 29%) έχουν υπάρξει στόχοι. Από χθες, Σάββατο, στη λίστα προστίθεται και η επίθεση κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Μεγάλη η λίστα

Τουλάχιστον επτά από τους τελευταίους εννέα προέδρους των ΗΠΑ έχουν γίνει στόχοι. Η έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου αναφέρει ότι μεταξύ των Αμερικανών προέδρων που επέζησαν από επιθέσεις είναι οι: Τζέραλντ Φορντ (δύο φορές το 1975), Ρόναλντ Ρίγκαν (το 1981), Μπιλ Κλίντον (όταν ο Λευκός Οίκος δέχθηκε πυρά το 1994) και Τζορτζ Μπους (το 2005, όταν ο δράστης πέταξε χειροβομβίδα - που δεν εξερράγη - προς το μέρος του και προς τον πρόεδρο της Γεωργίας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Τιφλίδα).

{https://www.youtube.com/watch?v=N1Jid5uRFo4}

Η τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, που επικαλείται ως πηγή τη Μυστική Υπηρεσία, αναφέρει επίσης ότι έχουν γίνει απόπειρες κατά του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του Ντόναλντ Τραμπ και του νυν προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Ακόμη δύο πολιτικοί που υπηρέτησαν ως πρόεδροι των ΗΠΑ δέχθηκαν επίθεση στο παρελθόν: ο Φραγκλίνος Ντ. Ρούσβελτ το 1933 και ο Θίοντορ Ρούσβελτ το 1912, όταν διεκδικούσε την προεδρία έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια απουσίας από το αξίωμα.

Δύο άλλοι υποψήφιοι πρόεδροι - ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο οποίος σκοτώθηκε το 1968, και ο Τζορτζ Γουάλας, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά το 1972- υπήρξαν επίσης θύματα άμεσων επιθέσεων, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.

Πρόεδροι των ΗΠΑ που δολοφονήθηκαν

kekenti 28f1b

Τέσσερις πρόεδροι των ΗΠΑ - ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Τζέιμς Α. Γκάρφιλντ, ο Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ και ο Τζον Φ. Κένεντι - δολοφονήθηκαν.

linkoln c1681

Από τις 15 επιθέσεις που αναφέρονται στην έκθεση, μόνο η δολοφονία του Λίνκολν ήταν μέρος μιας ευρείας συνωμοσίας, αναφέρει η έκθεση.

Εκτός από δύο, όλες οι επιθέσεις έγιναν με πυροβόλα όπλα.

Πρώτη καταγεγραμμένη επίθεση κατά προέδρου

tzakson 779cd

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, η πρώτη επίθεση σημειώθηκε το 1835, όταν ένας παράφρων Βρετανός επιχείρησε να δολοφονήσει τον πρόεδρο Αντριου Τζάκσον. Ο δράστης, ο Ρίτσαρντ Λόρενς,τον πυροβόλησε, ωστόσο για καλή τύχη του Αμερικανού προέδρου, το όπλο μπλόκαρε. Ο Λόρενς πυροβόλησε ξανά κατά του Τζάκσον με δεύτερο όπλο, το οποίο και αυτό έπαθε αφλογιστία. Πέρασε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του σε διάφορα ψυχιατρικά καταστήματα.