Διεθνή

Μήνυση σε Τραμπ και Μασκ από το συνδικάτο εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία

Μήνυση σε Τραμπ και Μασκ από το συνδικάτο εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία Φωτογραφία: EPA/EDWARD M. PIO RODA
Για τις παράνομες απόπειρές τους να απειλήσουν και να εκφοβίσουν τους εργαζομένους.

Οι εργαζόμενοι στην αμερικανική αυτοβιομηχανία κατέθεσαν μήνυση σε ομοσπονδιακό εργατοδικείο, εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και του Ίλον Μασκ, για «απόπειρες εκφοβισμού και απειλή» σε βάρος τους, αναφέρει το σωματείο τους.

Τραμπ και Μασκ συζήτησαν το βράδυ της Δευτέρας στην πλατφόρμα Χ, αναφέροντας διάφορες ριζοσπαστικές θεωρίες. «Βλέπω τι κάνετε. Φτάνετε, ρωτάτε "Μήπως θέλετε να παραιτηθείτε;" και εκείνοι ξεκινούν απεργία», είπε ο Τραμπ στον Μασκ. «Εκείνοι απεργούν και εσείς λέτε: "Καλά λοιπόν, απολύεστε όλοι. Απολύεστε όλοι"», συνέχισε ενώ αρκετές ήταν οι φορές που και οι δύο ακούγοντας να χασκογελούν.

Το συνδικάτο εξήγησε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον «των επαίσχυντων δισεκατομμυριούχων Ντόναλντ Τραμπ και Ίλον Μασκ για τις παράνομες απόπειρές τους να απειλήσουν και να εκφοβίσουν τους εργαζομένους που κινητοποιούνται προχωρώντας σε συμφωνημένες, προστατευόμενες δράσεις, όπως είναι οι απεργίες. Με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία, οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να απολυθούν επειδή απεργούν και η απειλή απόλυσης είναι παράνομη», πρόσθεσε το συνδικάτο. Το σωματείο έχει ήδη προσφέρει τη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις ενώ στο παρελθόν στήριζε τον Τζο Μπάιντεν.

{https://twitter.com/UAW/status/1823361230167257114}

«Ο Τραμπ και ο Μασκ θέλουν οι εργαζόμενοι να κάθονται ήσυχα και να το βουλώνουν και γελούν ανοιχτά μ’ αυτό. Είναι αποκαρδιωτικό, παράνομο και απολύτως προβλέψιμο από αυτούς τους δυο παλιάτσους», είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου, Σον Φέιν. Ο Μασκ έχει επικριθεί στο παρελθόν επειδή παρεμπόδιζε τον συνδικαλισμό των υπαλλήλων του σε όλον τον κόσμο. Αφού εξαγόρασε το X προχώρησε σε μαζικές απολύσεις ενώ στα μέσα Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα απολυθεί «πάνω από το 10%» του εργατικού δυναμικού της Tesla σε όλον τον κόσμο, δηλαδή τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι.

Αρκετοί πρώην εργαζόμενοι της SpaceX έχουν ήδη καταθέσει αρκετές μηνύσεις στην Καλιφόρνια, που κατήγγειλαν «αντίποινα» εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα αντίποινα πήραν τη μορφή απόλυσης.