Διεθνή

Συναγερμός για τον πυρετό Oropouche που έφτασε στην Ευρώπη

Συναγερμός για τον πυρετό Oropouche που έφτασε στην Ευρώπη Φωτογραφία: PEXELS Photo by Anna Shvets
Μεγάλη ανησυχία για τον ιό που ανιχνεύθηκε σε τουρίστες στην Ιταλία, φόβοι για νέα επιδημία, τα ύποπτα συμπτώματα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) να εξετάζει ενδελεχώς την εμφάνιση κρουσμάτων του επικίνδυνου ιού Oropouche σε τουρίστες που ταξίδεψαν στην Κούβα και τσιμπήθηκαν από έντομα που μετέφεραν τον ιό.

Η νόσος από ιό Oropouche είναι μια αρμποϊική νόσος που προκαλείται από τον ιό OROV. Μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπημάτων από μικρές μύγες ή κουνούπια. Μέχρι σήμερα, δεν υπαρχουν ενδείξεις μετάδοσης του ιού Oropouche από άνθρωπο σε άνθρωπο όμως από τα μέσα Μαίου η Κούβα είχε κινητοποιηθεί κατόπιν ανίχνευσης κρουσμάτων στη χώρα. 

Ο άγνωστος ιός Oropouche που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος 

Η νόσος του ιού Oropouche είναι μια αρμποϊική νόσος που προκαλείται από τον ιό (OROV), έναν τμηματικό μονόκλωνο RNA ιό που ανήκει στο γένος Orthobunyavirus της οικογένειας Peribunyaviridae. Ο ιός έχει βρεθεί να κυκλοφορεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική και στην Καραϊβική. Ο OROV μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο κυρίως με το τσίμπημα της σκνίπας Culicoides paraensis, που βρίσκεται σε δασικές περιοχές και γύρω από υδάτινα σώματα, ή ορισμένων κουνουπιών Culex quinquefasciatus.

Υπάρχει η υποψία ότι η κυκλοφορία του ιού περιλαμβάνει τόσο επιδημικούς όσο και συλλαβικούς κύκλους. Στον κύκλο των σιλβατικών, τα πρωτεύοντα, οι βραδύποδες και ίσως τα πτηνά είναι οι σπονδυλωτοί ξενιστές, αν και δεν έχει εντοπιστεί οριστικός φορέας αρθροπόδων.

Στον επιδημικό κύκλο, ο άνθρωπος είναι ο πολλαπλασιαστικός ξενιστής και ο OROV μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα της σκνίπας Culicoides paraensis. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του OROV από άνθρωπο σε άνθρωπο.

pexels pixabay 86722 c7f4c

Πηγή: Pixabay

Τα ύποπτα συμπτώματα που θυμίζουν δάγκειο πυρετό

Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με του δάγκειου πυρετού και αρχίζουν τέσσερις έως οκτώ ημέρες (εύρος μεταξύ τριών-12 ημερών) μετά το μολυσματικό τσίμπημα.  Η έναρξη είναι αιφνίδια, συνήθως με πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία των αρθρώσεων, πόνο, ρίγη και μερικές φορές επίμονη ναυτία και έμετο, για έως και πέντε έως επτά ημέρες.

Η λοίμωξη από αρμπο-ιούς μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή μπορεί να προκαλέσει νόσηση ποικίλης βαρύτητας, που ορισμένες φορές αφορά το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Όταν προσβάλλεται το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, μπορεί να εμφανιστούν κλινικά σύνδρομα που κυμαίνονται από εμπύρετη κεφαλαλγία έως άσηπτη μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα, τα οποία δεν μπορούν να διακριθούν από αυτά που προκαλούνται από άλλους ιούς.

Η εγκεφαλίτιδα από arbo-ιούς χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, διαταραχή της συνείδησης (από σύγχυση έως κώμα), με ή χωρίς πρόσθετες εκδηλώσεις εγκεφαλικής δυσλειτουργίας (π.χ. παράλυση, διαταραχές της αισθητικότητας, παθολογικά αντανακλαστικά, γενικευμένοι σπασμοί κ.ά.). Η σοβαρή κλινική εικόνα είναι σπάνια, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε άσηπτη μηνιγγίτιδα. Οι περισσότερες περιπτώσεις αναρρώνουν εντός επτά ημερών, ωστόσο, σε ορισμένους ασθενείς, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Δεν υπάρχει ειδική αντιική θεραπεία ή εμβόλιο για τη νόσο του ιού Oropouche.