Επιχειρήσεις

TITAN: Αναβάθμιση από την Standard & Poor's

TITAN: Αναβάθμιση από την Standard & Poor's
Η Standard & Poor's προχώρησε σε αναβάθμιση του ομίλου TITAN από ΒΒ σε ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές (outlook), αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική βελτίωση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης της TITAN Cement τα τελευταία δύο χρόνια και την πρόβλεψη για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου κατά την περίοδο 2024-2025.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι ισχυρές πωλήσεις και η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, σε συνδυασμό με υψηλότερες ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές, επέτρεψαν στον όμιλο να μειώσει ουσιαστικά τη χρηματοοικονομική του μόχλευση το περασμένο έτος. Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσαρμοσμένου χρέους προς EBITDA μειώθηκε στο 1,4x στο τέλος του 2023, από 2,6x το 2022, ενώ τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) σε σχέση με το χρέος βελτιώθηκαν στο 57% από 32,3%.

Η S&P προβλέπει ότι η κερδοφορία και οι ταμειακές ροές της TITAN θα παραμείνουν ανθεκτικές την περίοδο 2024-2025, οδηγώντας σε περαιτέρω βελτιώσεις της πιστωτικής μέτρησης, με αναμενόμενο δείκτη προσαρμοσμένου χρέους προς EBITDA μεταξύ 1,0x-1,5x και FFO προς χρέος στο 65%-70%.

Ο οίκος σημειώνει ότι τα ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα θα συνεχιστούν και την περίοδο 2024-2025, κυρίως λόγω των σταθερών υψηλών τιμών του τσιμέντου και της σταθερής ζήτησης σε βασικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα. Οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 4%-5% κατά την ίδια περίοδο, βασισμένες σε προβλέψεις για πιο ήπια αλλά ανθεκτική ανάπτυξη.