Υγεία

Σαλμονέλα στα αγγούρια: Συναγερμός στο CDC και για δεύτερη επιδημία

Σαλμονέλα στα αγγούρια: Συναγερμός στο CDC και για δεύτερη επιδημία Φωτογραφία: Pixabay
Οι δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί η οριστική σχέση της σαλμονέλας με τα αγγούρια

H επιδημία σαλμονέλας που συνδέεται με αγγούρια έχει επεκταθεί σε 25 πολιτείες των ΗΠΑ και την Περιφέρεια της Κολούμπια, με τουλάχιστον 162 άτομα να έχουν αρρωστήσει και 54 να έχουν νοσηλευτεί, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, ενώ γίνονται έρευνες για για δεύτερη επιδημία σαλμονέλας στην αμερικανική ήπειρο.

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες ερευνούν την επιδημία ύστερα από στοιχεία που δείχνουν ότι έχει προκληθεί από αγγούρια τα οποία έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα, ανέφερε το CDC.

Υπενθυμίζεται ότι η σαλμονέλα εντοπίστηκε αρχικά σε δείγμα της Fresh Start Produce, με συνέπεια πριν από δύο ημέρες η εταιρεία να προχωρήσει σε ανάκληση αγγουριών που είχαν αποσταλεί σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ, ωστόσο «οι πωλητές ενδέχεται να έχουν στείλει το προϊόν σε περισσότερες πολιτείες ή να τα έχουν επανασυσκευάσει για τα καταστήματα», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Οι δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί η οριστική σχέση της σαλμονέλας με τα αγγούρια, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.

Τα συμπτώματα

Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε νέους, ευάλωτους ή ηλικιωμένους. Οι υγιείς άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως πυρετό, διάρροια, ναυτία, εμετό και κοιλιακό άλγος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στο αίμα και να προκαλέσουν πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Οι ασθένειες που συνδέονται με την επιδημία ξεκίνησαν στις 11 Μαρτίου και συνεχίστηκαν μέχρι τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με το CDC. Τα άτομα που επηρεάστηκαν ζουν στην Περιφέρεια της Κολούμπια και τις ακόλουθες πολιτείες: Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Κονέκτικατ, Φλόριντα, Τζόρτζια, Αϊντάχο, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Ρόουντ Άιλαντ, Νότια Καρολίνα, Τενεσί, Τέξας, Βιρτζίνια και Δυτική Βιρτζίνια.

Και δεύτερη επιδημία

Το CDC και ο FDA διερευνούν επίσης ένα δεύτερο ξέσπασμα λοιμώξεων από σαλμονέλα που συνδέεται με 158 ασθένειες σε 23 πολιτείες. «Οι ερευνητές εργάζονται για να καθορίσουν εάν οι δύο επιδημίες συνδέονται με το ίδιο τρόφιμο», δήλωσε το CDC.

Εκατοντάδες θάνατοι

Η σαλμονέλα προκαλεί περίπου 1,3 εκατομμύρια λοιμώξεις, 26.500 νοσηλείες και 420 θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, με τα τρόφιμα να προκαλούν τις περισσότερες από τις ασθένειες, σύμφωνα με το CDC.

Ο Οργανισμός προέτρεψε τους καταναλωτές, «Εάν έχετε αγοράσει πρόσφατα αγγούρια και τα έχετε στο σπίτι, μπορείτε να ελέγξετε το κατάστημα από το οποίο τα αγοράσατε για να δείτε αν αποτελούν μέρος της ανάκλησης. Εάν δεν μπορείτε να το διαπιστώσετε, μην τα φάτε», δήλωσε το CDC.

Με πληροφορίες από CBCNews