Διεθνή

Μετά τον Τραμπ, ποιος; Ευρωπαίοι πολιτικοί τρέμουν μήπως είναι οι επόμενοι

Μετά τον Τραμπ, ποιος; Ευρωπαίοι πολιτικοί τρέμουν μήπως είναι οι επόμενοι Φωτογραφία: epa
Ο φόβος για κλιμάκωση της πολιτικής βίας «σιγοβράζει» και στην Ευρώπη

Πολιτικοί ανά την Ευρώπη παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο και βλέπουν τον κίνδυνο να πλησιάζει και το δικό τους «σπίτι». Το μήνυμα που στέλνουν είναι σαφές: συνέβη στην Αμερική, άρα μπορεί να συμβεί και εδώ.

Στη Γαλλία, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι η απόπειρα δολοφονίας είναι σημάδι της «βίας που υπονομεύει τις δημοκρατίες μας», προειδοποιώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «Η Γαλλία δεν είναι ασφαλής».

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι «σε όλο τον κόσμο υπάρχουν όρια που δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνιούνται» και πρόσθεσε πως «Είναι μια προειδοποίηση προς όλους, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια και την τιμή της πολιτικής».

Για πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, η επίθεση στον Τραμπ δεν είναι απλώς μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί, αλλά μια υπενθύμιση του τι έχει ήδη συμβεί σε μια ήπειρο όπου η βία και οι πολιτικές δολοφονίες δεν είναι πλέον ασυνήθιστες, αναφέρει το Politico.

Πολιτική βία στην Ευρώπη

Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο έγινε στόχος ένοπλης επίθεσης με πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Η επίθεση είχε προφανή πολιτικά κίνητρα.

{https://x.com/nexta_tv/status/1790737556868403219}

Τον περασμένο μήνα, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα ενώ περπατούσε στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

28974240 a542b

Στη Γερμανία, επίσης έχουν καταγραφεί επιθέσεις εναντίον πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης αυτής κατά του Ματίας Έκε, υποψηφίου του SPD στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δολοφονηθεί δύο βουλευτές τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Στις 16 Ιουνίου 2016, η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε επανειλημμένα από νεοναζί, σε ομιλία στους ψηφοφόρους της, μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία ώρααργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

«Κύμα θυμού» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσαν ένα κύμα εκφοβισμού ψηφοφόρων και υποψηφίων σε όλη τη χώρα, με τους εν ενεργεία και υποψήφιους βουλευτές των Εργατικών να διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά ορισμένων υποστηρικτών ανεξάρτητων υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι των Εργατικών μιλούν για ένα κύμα θυμού και απειλητικής συμπεριφοράς που συνδέεται με τη θέση του κόμματος στον πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, που αρκετές φορές ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια.

Ένας υποψήφιος των Εργατικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο POLITICO κατά την προεκλογική εκστρατεία τους συμβούλεψαν να μην ταξιδεύουν πουθενά μόνοι τους. Ένας συνεργάτης των Εργατικών τους είπε ότι τον υποψήφιό τους ακολούθησαν υποστηρικτές ενός ανεξάρτητου υποψηφίου με ένα φορτηγάκι.

Ένας άλλος υποψήφιος δήλωσε στο POLITICO ότι οι δημόσιες συγκεντρώσεις ήταν ιδιαίτερα προβληματικές, καθώς μετα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν επαρκή, με αποτέκεσμα κάποιοι να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους.

Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι ψηφοφόροι παρενοχλήθηκαν έξω από τα εκλογικά κέντρα.

28952030 f70d8

Ο Φάρατζ

Ένας από τους κύριους στόχους της βίαιης συμπεριφοράς στη Βρετανία ήταν ο ακροδεξιός Νάιτζελ Φάρατζ, πρωτεργάτης του Brexit και ηγέτης τού Reform UK, ο οποίος είναι στενός φίλος του Τραμπ.

Ο Φάρατζ έχει δεχτεί επιθέσεις (κυρίως με ρίψεις αντικειμένων) ρίψεις ποτών και άλλων αντικειμένων εναντίον του και εδώ και καιρό έχει προστασία όλο το εικοσιτετράωρο.

Την Κυριακή έσπευσε να παραλληλίσει τη δική του μεταχείριση με την επίθεση στον Τραμπ.

«Το έχουμε δει στη Βρετανία. Εκατομμύρια άνθρωποι στρέφονται προς το μίσος. Και πρέπει να σας πω ότι φοβάμαι ότι δεν είμαστε πολύ πίσω σε αυτή τη χώρα», είπε.

Ο Φάρατζ είπε ότι δέχθηκε δημόσια επίθεση την περασμένη εβδομάδα. «Η τελευταία φορά που κάποιος μου πέταξε ένα ποτό ήταν την περασμένη Τετάρτη. Γενικά δεν το δημοσιοποιώ όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα».

Η αντεπίθεση

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) αυτή την εβδομάδα στο Blenheim Palace στη νότια Αγγλία δίνει στους Ευρωπαίους ηγέτες την ευκαιρία να τοποθετηθούν κατά της πολιτικής βίας μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Οι ηγέτες 47 ευρωπαϊκών χωρών πρόκειται να συγκεντρωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη.

28978590 80009

Οικοδεσπότης θα είναι ο Κίρ Στάρμερ, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενώ ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι «η υπεράσπιση και η διασφάλιση της δημοκρατίας».

Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη εισαγάγει νέους νόμους για την προστασία των πολιτικών από την αυξανόμενη απειλή.

Στη Σλοβακία, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Φίκο, ψηφίστηκε νόμος τον περασμένο μήνα που μεταξύ άλλων απαγορεύει τις συγκεντρώσεις κοντά στα σπίτια των πολιτικών.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πρόσθετες δαπάνες ύψους 31 εκατομμυρίων λιρών για την ασφάλεια των βουλευτών.

Για πολλούς κορυφαίους πολιτικούς η απειλή παραμένει υπερβολικά έντονη. Ο Γκερτ Βίλντερς, ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), ο οποίος εδώ και χρόνια έχει 24ωρη προστασία λόγω απειλών κατά της ζωής του, έγραψε στο Χ: «Αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί και στην Ολλανδία. Μην το υποτιμάτε».