Οικονομία

«Σπίτι μου 2»: Στη ΔΕΘ τα αποκαλυπτήρια του νέου προγράμματος - Τι θα προβλέπει

«Σπίτι μου 2»: Στη ΔΕΘ τα αποκαλυπτήρια του νέου προγράμματος - Τι θα προβλέπει
Το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» είναι η νέα πρόταση της κυβέρνησης με στόχο να διευκολύνει την απόκτηση κατοικίας για νέους έως 49 ετών μέσω χαμηλότοκων δανείων.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την τελική έγκριση και ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί συνολικά με 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το άλλο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

Το επιτόκιο για τα δάνεια που θα χορηγηθούν στο πλαίσιο του «Σπίτι μου 2» θα είναι κατά περίπου 50% χαμηλότερο από τα τρέχοντα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, καθιστώντας τα δάνεια αυτά πολύ πιο προσιτά για τους δικαιούχους. Αυτή η μείωση επιτοκίου θεωρείται κρίσιμη για την ενίσχυση της ζήτησης στην αγορά κατοικίας και τη στήριξη των νοικοκυριών που επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που εισάγει το νέο πρόγραμμα είναι η αύξηση του ηλικιακού ορίου των δικαιούχων από 39 σε 49 έτη, γεγονός που διευρύνει την κατηγορία των ατόμων που θα μπορούν να επωφεληθούν. Επιπλέον, τα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν θα είναι πιο ευέλικτα και διευρυμένα σε σχέση με το πρώτο πρόγραμμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να συμμετάσχουν.

Μια άλλη καινοτομία του προγράμματος είναι η πρόβλεψη για μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους. Αυτό το μέτρο στοχεύει να στηρίξει τις οικογένειες με πολλά παιδιά, που συχνά αντιμετωπίζουν αυξημένες οικονομικές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη.

Τα ακίνητα που θα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 15 έτη παλαιότητας. Αυτό το όριο ηλικίας αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι τα ακίνητα που θα αποκτηθούν μέσω του προγράμματος θα είναι σχετικά σύγχρονα και σε καλή κατάσταση. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων που θα χρηματοδοτηθούν, στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της πράσινης μετάβασης και της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος.

Η επίσημη ανακοίνωση του «Σπίτι μου 2» αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις 7 Σεπτεμβρίου.