Οικονομία

Συμπλήρωση Ε9 στον... αυτόματο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Συμπλήρωση Ε9 στον... αυτόματο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκεται στο κατώφλι μιας σημαντικής καινοτομίας, με την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας συμπλήρωσης του εντύπου Ε9 για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Με αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία πρόκειται να εξαλείψει την ανάγκη για χειροκίνητη καταχώρηση στοιχείων από τους ιδιοκτήτες, η φορολογική διοίκηση αναβαθμίζει ουσιαστικά την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα του συστήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η ΑΑΔΕ έχει πλέον στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τα ακίνητα που μεταβιβάζονται με οποιονδήποτε τρόπο, χάρη στη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας Myproperty. Αυτή η πλατφόρμα επιτρέπει την άμεση και ακριβή συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται για την ενημέρωση του Ε9, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης από τους φορολογούμενους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ένα ακίνητο αλλάζει ιδιοκτήτη – είτε μέσω πώλησης, δωρεάς, είτε γονικής παροχής – η σχετική μεταβολή καταχωρείται αυτόματα στο σύστημα της ΑΑΔΕ.

Η διαδικασία αυτή, η οποία εφαρμόζεται ήδη για τις αγοραπωλησίες ακινήτων από το καλοκαίρι του 2023, επεκτείνεται τώρα και σε άλλες μορφές μεταβιβάσεων. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χρειάζεται πλέον να ασχολούνται με τη χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία ενημέρωσης του Ε9. Αντίθετα, το σύστημα της ΑΑΔΕ θα ενημερώνει αυτόματα την περιουσιακή κατάσταση του νέου ιδιοκτήτη, ενώ θα διαγράφει το ακίνητο από την περιουσιακή κατάσταση του παλαιού ιδιοκτήτη.

Η αυτοματοποίηση αυτή παρέχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη: Εξαλείφει τα λάθη που συχνά συνέβαιναν κατά την χειροκίνητη καταχώρηση των στοιχείων, μειώνει τον κίνδυνο επιβολής προστίμων λόγω παραλείψεων και επιταχύνει τη συνολική διαδικασία φορολογικής συμμόρφωσης. Επιπλέον, με την άμεση ενημέρωση του Ε9, αποτρέπονται οι καθυστερήσεις στην έκδοση του λογαριασμού ΕΝΦΙΑ και η πιθανότητα επιβολής επιπρόσθετων φόρων λόγω ανακριβειών στην περιουσιακή κατάσταση.