Διεθνή

Γαλλία: Ο Μακρόν αποδέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ

Γαλλία: Ο Μακρόν αποδέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ Φωτογραφία: EPA/ LUDOVIC MARIN / POOL
Ο Αττάλ παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποδέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού αλλά αποφάσισε ο Αττάλ και η κυβέρνησή του να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μακρόν ανέφερε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο Αττάλ και άλλα μέλη της κυβέρνησης «θα χειριστούν τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι να διοριστεί μια νέα κυβέρνηση», ανέφερε η δήλωση.

Δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα για το πότε ο Μακρόν πρέπει να ορίσει νέο πρωθυπουργό, μετά τις εκλογές που άφησαν την Εθνοσυνέλευση χωρίς κυρίαρχο πολιτικό μπλοκ στην εξουσία για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αττάλ θα μπορεί να χειριστεί μόνο καθημερινές υποθέσεις χωρίς τη δικαιοδοσία νομοθέτησης. Η εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Ωστόσο η Γαλλία βρίσκεται στο χείλος της κυβερνητικής παράλυσης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, που οδήγησαν τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες: του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, των κεντρώων συμμάχων του Μακρόν και της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, που απαιτείται για να κυβερνήσει μόνο του. Τα τρία κύρια κόμματα του αριστερού συνασπισμού, η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, προέτρεψαν τον πρόεδρο να στραφεί σε αυτούς για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, όμως οι εσωτερικές τους διεργασίες έχουν μετατραπεί σε μία σκληρή διαμάχη για το ποιον θα επιλέξει να ηγηθεί. Η Ανυπότακτη Γαλλία ανέστειλε τις συνομιλίες τη Δευτέρα, κατηγορώντας τους Σοσιαλιστές ότι σαμποτάρουν τις υποψηφιότητες που έχουν υποβάλει για να αντικαταστήσουν τον Αττάλ.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ είπε την Τρίτη ότι ο αριστερός συνασπισμός πρέπει «να σκεφτεί, να μιλήσει και να συνεχίσει τις συζητήσεις» εάν θέλει να ανταποκριθεί στις «προσδοκίες του κοινού» και να εκπληρώσει την υπόσχεσή του ότι «είναι έτοιμος να κυβερνήσει».  Ο Φορ, όπως αναφέρει η Washington Post, αναγνώρισε ότι οι μακροχρόνιες συζητήσεις, οι δημόσιες διαμάχες και οι περιστασιακές οργισμένες λεκτικές συνδιαλλαγές μεταξύ των ηγετών των κομμάτων του συνασπισμού δεν οδηγούν πουθενά. Αλλά «το διακύβευμα είναι τόσο υψηλό που δεν είναι ασυνήθιστο για εμάς να μιλάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και μερικές φορές φωνάζουμε», είπε στο ραδιόφωνο France Inter.

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, Σεμπαστιέν Τσενού, δήλωσε ότι η διαμάχη στα αριστερά είναι σημάδι ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει». Επιτέθηκε επίσης στον Μακρόν, λέγοντας ότι η διατήρηση του Αττάλ στο τιμόνι της κυβέρνησης μετά από δύο πρόσφατες εκλογές, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Εθνοσυνέλευση, δηλώνει «άρνηση της δημοκρατίας».

Η διατήρηση του να διαχειρίζεται «τρέχουσες υποθέσεις» ισοδυναμεί με «αποτυχία» του γαλλικού λαού, είπε ο Τσενού σε συνέντευξή του στους τηλεοπτικούς σταθμούς Europe 1 και CNews. «Δεν μπορούμε να φτιάξουμε κάτι νέο από κάτι παλιό», πρόσθεσε. «Ο Αττάλ πρέπει να ετοιμάσει τις βαλίτσες του, αυτός και όλοι οι υπουργοί του».