Διεθνή

Η Βαρκελώνη αυξάνει τον τουριστικό φόρο για τους επιβάτες κρουαζιέρας

Η Βαρκελώνη αυξάνει τον τουριστικό φόρο για τους επιβάτες κρουαζιέρας Φωτογραφία: UNSPLASH
Μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού στη Βαρκελώνη.

Ενώ πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών στην Ισπανία για τον υπερτουρισμό, ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον φόρο για τους επιβάτες κρουαζιέρας οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη για λιγότερο από 12 ώρες.

Ο Jaume Collboni έχει ανακοινώσει διάφορα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του υπερτουρισμού και την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στη Βαρκελώνη.

Πριν από ένα μήνα δήλωσε ότι θα βάλει τέλος στην ενοικίαση διαμερισμάτων από τουρίστες έως το 2028, αφαιρώντας τις άδειες από 10.101 ακίνητα που αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τώρα, σε συνέντευξη στην El Pais, προανήγγειλε αύξηση του τουριστικού φόρου για τους επιβάτες κρουαζιέρας, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι 7 ευρώ την ημέρα. Στόχος, όπως είπε, είναι να διασφαλιστεί ότι η Βαρκελώνη θα ωφελείται επαρκώς από αυτές τις σύντομες επισκέψεις.

Δεν διευκρίνισε πόσο θα αυξήσει τον φόρο, λέγοντας ότι έχουν ζητηθεί μελέτες, ενώ σημείωσε πως τα έσοδα θα επενδυθούν σε πρότζεκτ όπως η εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία.
«Η Βαρκελώνη είναι ανοιχτή στους επισκέπτες και ο τουρισμός είναι σημαντικός τομέας της οικονομίας της. Είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσω τις συνέπειες που έχει ο υπερτουρισμός για την πόλη», δήλωσε στην El Pais ο δήμαρχος της Βαρκελώνης.

Σημείωσε ότι η ενοικίαση διαμερισμάτων από τουρίστες και οι σύντομες επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας προκαλούν προβλήματα στην πόλη.

«Αποφασίσαμε να βάλουμε το δικαίωμα στη στέγη πάνω από τη φιλοξενία τουριστών. Σε ό,τι αφορά τους επιβάτες κρουαζιέρας, έχουμε εκτεταμένη χρήση δημόσιου χώρου δίχως κανένα όφελος για την πόλη και έχουμε μια αίσθηση κατάληψης και κορεσμού. Θέλουμε τουρισμό που να σέβεται τον προορισμό», τόνισε, σύμφωνα με τον Guardian.

Η απαγόρευση της ενοικίασης διαμερισμάτων δεν θα αποθαρρύνει τους επισκέπτες και η ευρύτερη περιοχή έχει επαρκείς ξενοδοχιακές υποδομές, επεσήμανε ο δήμαρχος της Βαρκελώνης. Πέρυσι, 85,1 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισπανία, αριθμός ρεκόρ και αύξηση 19% σε σύγκριση με το 2022.