Διεθνή

Προσπάθησαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό με ιστιοπλοϊκό, τους βρήκαν νεκρούς σε σωσίβια λέμβο

Προσπάθησαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό με ιστιοπλοϊκό, τους βρήκαν νεκρούς σε σωσίβια λέμβο
Η σωσίβια λέμβος ξεβράστηκε σε νησί που είναι γνωστό ως «νεκροταφείο του Ατλαντικού».

Η Σάρα Πάκγουντ και ο Μπρετ Κλίμπερι αποφάσισαν να διασχίσουν με ιστιοπλοϊκό τον Ατλαντικό. Τα πτώματά τους βρέθηκαν σε σωσίβια λέμβο που ξεβράστηκε έξι εβδομάδες από την τελευταία φορά που τους είδαν ζωντανούς.

Εκτιμάται ότι η 54χρονη Βρετανίδα και ο 70χρονος Καναδός σύζυγός της εγκατέλειψαν το σκάφος τους και πέθαναν προτού η σωσίβια λέμβος τους ξεβραστεί στις 12 Ιουλίου στο απομακρυσμένο νησί Sable- γνωστό και ως «νεκροταφείο του Ατλαντικού»- ανατολικά της Νέας Σκωτίας του Καναδά.

Η εξαφάνισή τους δηλώθηκε στις 18 Ιουνίου. Επτά ημέρες νωρίτερα (11/6) είχαν σαλπάρει από τη Νέα Σκωτία με το «Theros», το 13 μέτρων, φιλικό προς το περιβάλλον σκάφος τους. Στις 13 Ιουνίου το GPS του 70χρονου έστειλε το τελευταίο σήμα του, περίπου 40 μίλια νοτιοδυτικά του νησιού Sable.

Το ζευγάρι κατευθύνονταν στις Αζόρες, στη μέση του Ατλαντικού και το ταξίδι των 3.228 χιλιομέτρων αναμενόταν να κρατήσει 21 ημέρες.

istioploiko-atlantikos.2_32960.jpg

Με ανάρτηση στο Facebook ο γιος του Μπρετ Κλίμπερι, Τζέιμς, επιβεβαίωσε τον θάνατο του ζευγαριού, ενώ σημείωσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα από το τεστ DNA.

«Ήταν απίστευτοι άνθρωποι. Τίποτα δεν θα αναπληρώσει το κενό που άφησε ο έως τώρα ανεξήγητος θάνατός τους», ανέφερε.

Η θεωρία που εξετάζουν οι αρχές

Το τι συνέβη παραμένει ένα μυστήριο, ενώ οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται. Μία από τις θεωρίες που εξετάζονται είναι πως το σκάφος τους χτυπήθηκε από διερχόμενο φορτηγό πλοίο, το οποίο δεν αντιλήφθηκε τη σύγκρουση, σύμφωνα με την καναδική ιστοσελίδα Saltwire. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το σκάφος του ζευγαριού, ούτε συντρίμμια του.

istioploiko-atlantikos_5582a.jpg

Ο Μπρετ Κλίμπερι και η Σάρα Πάκγουντ γνωρίστηκαν σε μία στάση λεωφορείου στο Λονδίνο το 2015. Εκείνος ήταν στη βρετανική πρωτεύουσα για να προετοιμαστεί προκειμένου να δωρίσει το νεφρό του στην αδελφή του.

Τους ένωσε η αγάπη τους για τα ταξίδια. Ο Κλίμπερι της είπε για το σκάφος του, το «Theros» και το πάθος του για την ιστιοπλοΐα. «Ήταν κάτι που πάντα ήθελα να κάνω, αλλά ποτέ δεν είχα χρόνο», είχε περιγράψει παλιότερα η Πάκγουντ όταν διηγήθηκαν την ιστορία τους στον Guardian.

Της έκανε πρόταση γάμου στο σκάφος και παντρεύτηκαν πάνω σε αυτό το 2016, ενώ δύο χρόνια αργότερα εκείνη εγκαταστάθηκε στον Καναδά.

Σε βίντεο που είχαν αναρτήσει στο κανάλι τους στο YouTube, στις 12 Απριλίου, μιλούσαν για μια «πράσινη οδύσσεια» μιλώντας για το ταξίδι τους, εξηγώντας πώς θα βασιστούν στα πανιά, τα ηλιακά πάνελ και τις μπαταρίες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε χωρίς ορυκτά καύσιμα», έλεγε ο Κλίμπερι στο βίντεο. «Είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής μας», επεσήμανε από την πλευρά της η Πάκγουντ.

Είχαν προσπαθήσει και τον Ιούνιο του 2019 να διασχίσουν τον Ατλαντικό, αλλά οι σφοδρές καταιγίδες άλλαξαν τα σχέδιά τους. Στην ανάρτηση που έμελε να είναι η τελευταία τους, έγραφαν μεταξύ άλλων: «Ο καπετάνιος Μπρετ και η ύπαρχος Σάρα σαλπάρουν για το δεύτερο κομμάτι της Πράσινης Οδύσσειας με το Theros. Κατευθυνόμαστε ανατολικά, προς τις Αζόρες».

{https://www.facebook.com/brettandsarah/videos/966362721938419/}