Διεθνή

Ναυάγιο στη Σικελία: Έρευνα για ανθρωποκτονία ξεκινά ο εισαγγελέας - Στο «κάδρο» οι ευθύνες του πληρώματος

Ναυάγιο στη Σικελία: Έρευνα για ανθρωποκτονία ξεκινά ο εισαγγελέας - Στο «κάδρο» οι ευθύνες του πληρώματος Φωτογραφία: Twitter
Η βύθιση του Bayesian μπορεί να προκλήθηκε από ανθρώπινα λάθη, λέει ο Iταλός εισαγγελέας. Παραμένουν όλα τα σενάρια ανοιχτά, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

Με την ανεύρεση και του τελευταίου αγνοούμενου, που ήταν η κόρη του Βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς, Χάνα, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση έρευνας μετά το ναυάγιο στη Σικελία.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι ιταλικές αρχές με την εισαγγελία του Termini Imerese αναφορικά με την υπόθεση του ναυαγίου του πολυτελούς γιοτ Bayesian στη Σικελία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εφτά ανθρώπων από τους 22 που επέβαιναν. Σύμφωνα με το Sky News ο εισαγγελέας Ambrogio Cartosio δήλωσε ότι «θα μπορούσε να υπάρχει ζήτημα ανθρωποκτονίας» στο ναυάγιο, καθώς ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία, η οποία μέχρι στιγμής δεν στρέφεται κατά κάποιου προσώπου συγκεκριμένα.

{https://twitter.com/AFP/status/1827269169890447393}

{https://twitter.com/AFP/status/1827269169890447393}

Την ίδια ώρα πρόσθεσε -εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων- ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί κα πως «αυτό είναι στην πραγματικότητα μόνο η αρχή μιας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη».  «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή τραγωδία», τόνισε, προσθέτοντας ότι κλήθηκαν έμπειροι δύτες, οι οποίοι «πραγματοποίησαν μια πραγματικά πολύ δύσκολη αποστολή».

{https://twitter.com/JohnRMetzner/status/1826580699304132956}

Ο Cartosio εξήγησε ότι προς το παρόν δεν ερευνά κανέναν συγκεκριμένα και θα χρειαστεί χρόνος. Τόνισε δε, ότι βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας και, ως εκ τούτου, δεν αποκλείουν τίποτα προς το παρόν. «Εάν δεν ανακτήσουμε το ναυάγιο, θα είναι δύσκολο να διερευνήσουμε πλήρως τη βύθιση», δήλωσαν οι Ιταλοί αξιωματούχοι για το πολυτελές γιοτ που βυθίστηκε ανοιχτά των ακτών της Σικελίας την περασμένη Δευτέρα (19/8) κατά τη διάρκεια καταιγίδας.

{https://twitter.com/upuknews1/status/1826268876616925634}

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανασύρθηκε και η τελευταία σορός αγνοούμενου, της 18χρονης Χάνα Λιντς, κόρης του Βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς, ο οποίος είναι επίσης ανάμεσα στους νεκρούς.

{https://twitter.com/theinformant_x/status/1825851516470600127}

{https://twitter.com/Ivory1957/status/1826161626388562353}

Πάντως, ένα από τα σημεία που εστιάζει η εισαγγελική έρευνα είναι οι ευθύνες που μπορεί να φέρουν μέλη του πληρώματος για την τραγωδία, επιβεβαίωσαν σήμερα οι εισαγγελείς στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν και αξιωματούχοι του Πυροσβεστικού Σώματος που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης.

Όπως εξήγησαν, θέλουν να ανακαλύψουν πόσα γνώριζαν για όσα συνέβαιναν οι εργαζόμενοι στο πλοίο και σε ποιο βαθμό είχαν ενημερωθεί οι επιβάτες. «Φυσικά και πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την Daily Mail, η πρόκληση ναυαγίου αποτελεί ξεχωριστό αδίκημα σύμφωνα με τον ιταλικό ποινικό κώδικα και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Το υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρο γιοτ Bayesian, μήκους 56 μέτρων, που μετέφερε 22 επιβάτες και πλήρωμα, είχε αγκυροβολήσει ανοικτά του λιμανιού του Πορτιτσέλο, κοντά στο Παλέρμο, όταν ανατράπηκε και βυθίστηκε εν μέσω σφοδρής καταιγίδας τα χαράματα της Δευτέρας. Το ναυάγιο βρίσκεται στον βυθό σε βάθος πενήντα μέτρων. Η ιταλική πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις έρευνας ήταν μακρές και δύσκολες. Σε αυτές συμμετείχαν περισσότερα από 400 άτομα, ανάμεσά τους και 28 ειδικευμένοι δύτες.

Δικαστική έρευνα διεξάγεται για την βύθιση του γιοτ, που έχει εκπλήξει τους ειδικούς που θεωρούν ότι ένα σκάφος σαν το Bayesian, κατασκευασμένο από την περίφημη ναυπηγική εταιρεία Perini, θα έπρεπε να έχει αντέξει την καταιγίδα. Ο πλοίαρχος του γιοτ, ο Τζέιμς Κάτφιλντ, τα οκτώ μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες που επέζησαν ανακρίθηκαν, αλλά δεν έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις.