Διεθνή

Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα για τις εκλογές

Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα για τις εκλογές Φωτογραφία: EPA/ CAROLINE BREHMAN
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του και στήριξε την Κάμαλα Χάρις.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, λίγα λεπτά αργότερα, εξέφρασε τη στήριξή του στο πρόσωπο της Κάμαλα Χάρις.

Έπειτα από ισχυρές πιέσεις, που ξεκίνησαν μετά την καταστροφική εμφάνισή του στο debate και κλιμακώνονταν ολοένα περισσότερο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω X ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Στην επιστολή που δημοσίευσε, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες, ο Τζο Μπάιντεν επισημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον των Δημοκρατικών και της χώρας να αποσυρθεί από την κούρσα για τις εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ προανήγγειλε ότι θα εξηγήσει την απόφασή του σε διάγγελμα.

Αρχικά στην επιστολή σημειώνει ότι στα 3,5 χρόνια της θητείας του οι ΗΠΑ κατέγραψαν μεγάλη πρόοδο. «Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο», γράφει, κάνοντας επίσης αναφορά στο σύστημα υγείας και την οπλοκατοχή μεταξύ άλλων. Τίποτα από αυτά, τονίζει, δεν θα είχε επιτευχθεί δίχως τον αμερικανικό λαό.

«Υπήρξε η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να διατελέσω πρόεδρός σας. Και παρότι ήταν πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποσυρθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου», συνεχίζει.

Στη συνέχεια, ευχαριστεί όσους εργάστηκαν για την επανεκλογή του, αλλά και την Κάμαλα Χάρις που «υπήρξε εξαιρετική εταίρος σε όλη αυτή τη δουλειά». «Σήμερα πιστεύω αυτό που πάντα πίστευα: δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει η Αμερική, όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλά να θυμηθούμε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», καταλήγει.

{https://x.com/JoeBiden/status/1815080881981190320}

Πλήρης στήριξη Μπάιντεν σε Κάμαλα Χάρις

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωσή του, ο Τζο Μπάιντεν έκανε δεύτερη ανάρτηση, στην οποία εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις, προκειμένου να τον διαδεχθεί ως υποψήφια.

«Η πρώτη απόφαση που πήρα ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου. Και υπήρξε η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει ποτέ», έγραψε, απευθυνόμενος στους Δημοκρατικούς.

«Σήμερα, θέλω να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου στην Κάμαλα προκειμένου να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος», συνέχισε και έγραψε προς τους Δημοκρατικούς: «Είναι ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

{https://x.com/JoeBiden/status/1815087772216303933}

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ μετά την απόσυρση Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν «θα περάσει στην ιστορία ως μακράν ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στις εξελίξεις, σύμφωνα με το CNN.

Ο Ρεπουμπλικάνος συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως θα νικήσει την Κάμαλα Χάρις πιο εύκολα από ό,τι να επικρατούσε του Τζο Μπάιντεν.

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Δημοκρατικοί

Μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι αποσύρεται από την κούρσα, οι Δημοκρατικοί είναι σε αχαρτογράφητα νερά, επισημαίνουν οι New York Times.

Λιγότερο από τέσσερις μήνες απομένουν για τις εκλογές στις ΗΠΑ και το κόμμα πρέπει τώρα να καταλήξει πώς θα επιλέξει τον υποψήφιο που θα κοντραριστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κάποιοι Δημοκρατικοί έχουν υποστηρίξει ότι η Κάμαλα Χάρις πρέπει να πάρει τη θέση του, ενώ άλλοι είναι υπέρ του να γίνει μια ανοιχτή διαδικασία, ακόμα και πριν από το συνέδριο του κόμματος, που ξεκινά στις 19 Αυγούστου.

Πρωτοφανής η απόσυρση Μπάιντεν

Κανένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αποσυρθεί τόσο αργά από την κούρσα των εκλογών στην αμερικανική ιστορία.

Ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ που εγκατέλειψε την εκστρατεία επανεκλογής του ήταν ο Λίντον Τζόνσον το 1968, αν και η απόφαση του Τζο Μπάιντεν έρχεται μήνες αργότερα.

Σημειώνεται ότι έως τώρα μόνο τρεις πρόεδροι των ΗΠΑ δεν διεκδίκησαν δεύτερη θητεία, όλοι τους τον 19ο αιώνα: ήταν οι Τζέιμς Πολκ, Τζέιμς Μπιουκάναν και Ράδερφορντ Χέιζ. Άλλοι ήθελαν να διεκδικήσουν κι άλλοι θητεία, αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το χρίσμα του κόμματός τους.