Οικονομία

Η Goldman Sachs μετρά τις απώλειες σε περίπτωση εκλογής Τραμπ και Χάρις

Η Goldman Sachs μετρά τις απώλειες σε περίπτωση εκλογής Τραμπ και Χάρις
Η Goldman Sachs υπολόγισε τις πιθανές οικονομικές συνέπειες μιας νίκης των Ρεπουμπλικανών ή των Δημοκρατικών στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μπορούσε να υποστεί σοβαρό πλήγμα σε περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg, εάν ο Τραμπ κερδίσει, το αρνητικό αποτέλεσμα στην οικονομική ανάπτυξη από τους αυξημένους δασμούς και την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική θα υπερκεράσει την όποια θετική ώθηση από τη διατήρηση των φορολογικών περικοπών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πλήγμα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της τάξης του 0,5% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, με τις συνέπειες να εξασθενούν μέχρι το 2026.

Στο σενάριο αυτό, οι οικονομολόγοι της Goldman υπολόγισαν ότι η επιβολή αυξημένων δασμών κατά 20% στην Κίνα, μαζί με υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από το Μεξικό και την Ε.Ε., καθώς και η μείωση της μετανάστευσης θα περιορίσουν την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού.

Αντίθετα, σε περίπτωση νίκης της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και των Δημοκρατικών, η αύξηση των δημόσιων δαπανών και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα θα ισοσκελίσουν μερικώς τις επιπτώσεις από την μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων λόγω των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών, οδηγώντας σε μια μικρή αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης κατά την περίοδο 2025-2026.

NETWORK