Διεθνή

Ο υπερτουρισμός ξεσπιτώνει τους Ευρωπαίους - Κύμα οργής στην Ισπανία (Βίντεο)

Ο υπερτουρισμός ξεσπιτώνει τους Ευρωπαίους - Κύμα οργής στην Ισπανία (Βίντεο) Φωτογραφία: epa
Ο ανεξέλεγκτος αριθμός των τουριστών προκαλεί μείωση των μισθών, απώλεια της ποιότητας ζωής και άλμα στις τιμές των ακινήτων

O υπερτουρισμός προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη, με τους Ισπανούς να πρωτοστατούν στις μαζικές διαμαρτυρίες, ενώ το κύμα οργής αφήνει μικρά χρονικά περιθώρια στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να λάβουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των πολιτών τους.  

Χθες Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαγιόρκα διαμαρτυρόμενοι για τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερτουρισμού.

Οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν ότι ο ανεξέλεγκτος αριθμός των τουριστών προκαλεί μείωση των μισθών, απώλεια της ποιότητας ζωής, θόρυβο και άλμα στις τιμές των ακινήτων, τόσο όσον αφορά την ενοικίαση όσο και την αγορά.

«Τώρα είναι η ώρα να πούμε ότι φτάνει πια. Θέλουμε συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό και τη μείωση του αριθμού των τουριστών που έρχονται εδώ και τη βελτίωση της ευημερίας του τοπικού πληθυσμού», δήλωσε ο Pere Joan Feminia, εκπρόσωπος της πλατφόρμας «Λιγότερος τουρισμός, περισσότερη ζωή», η οποία διοργάνωσε τη συγκέντρωση.

Οι διαδηλωτές διαδήλωσαν υπό το σύνθημα «Ας αλλάξουμε πορεία - ας βάλουμε όρια στον τουρισμό» σε μια δράση στην οποία συμμετείχαν άλλες 110 οργανώσεις πολιτών.
«Ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται ο τουρισμός είναι ανεξέλεγκτος και μη βιώσιμος», δήλωσε ένας διαδηλωτής.

{https://www.youtube.com/watch?v=Odygl5rk-_k&t=1396s}

Πέρυσι οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Πάλμα μόνο για τον Ιούλιο ήταν αυξημένες κατά 5,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022.

Η Πάλμα ήταν ο τρίτος πιο δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός στην Ισπανία, πίσω από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

Νεροπίστολα στη Βαρκελώνη

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, χιλιάδες κάτοικοι της Βαρκελώνης επίσης διαμαρτυρήθηκαν για τον υπερτουρισμό.

Περίπου 3.000 άτομα από περισσότερες από 140 οργανώσεις βγήκαν στους δρόμους, και... ψέκασαν τους τουρίστες με νερό, φωνάζοντάς τους «να πάνε σπίτι τους». Οι είσοδοι ξενοδοχείων και εστιατορίων έκλεισαν συμβολικά.

{https://www.youtube.com/watch?v=7_AN3mloLxw}

Η Βαρκελώνη είναι η πιο επισκέψιμη πόλη της Ισπανίας που δέχεται 12 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, πολλοί από τους οποίους φθάνουν μέσω κρουαζιερόπλοιων.

Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών ασκεί πίεση στις υπηρεσίες υγείας, τη διαχείριση των αποβλήτων, την παροχή νερού και τη στέγαση εις βάρος των κατοίκων. Το άλμα ανέργεσης ξενοδοχειακών και οικιστικών μονάδων θέτει σε κίνδυνο ιστορικές τοποθεσίες, τη βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ψήφισε πρόσφατα υπέρ της αύξησης του τουριστικού φόρου έως και 4 ευρώ ανά άτομο από τον Οκτώβριο.
Αγκάθι το στεγαστικό

Μία από τις βασικές αρνητικές επιπτώσεις του υπερτουρισμού στην Ισπανία είναι η έλλειψη κατοικιών και η εκτίναξη των τιμών των ενοικίων για τους ντόπιους.

Οι κάτοικοι της Μάλαγα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους νωρίτερα φέτος, γεμίζοντας το κέντρο της ισπανικής πόλης με αυτοκόλλητα που έλεγαν στους επισκέπτες τι σκέφτονται οι κάτοικοι γι' αυτούς.

Η πόλη στην Κόστα ντελ Σολ αποτελεί εδώ και καιρό δημοφιλή προορισμό για τους ξένους επισκέπτες, χάρη στο ηλιόλουστο κλίμα και το σχετικά χαμηλό κόστος ζωής. Αλλά με τους ψηφιακούς νομάδες να έχουν αρχίσει να καταφθάνουν, το στεγαστικό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Πρόκειται για μια ιστορία που επαναλαμβάνεται σε ολόκληρη τη χώρα, όπου οι ιδιοκτήτες έχουν εκδιώξει τους κατοίκους για χάρη των παραθεριστών ή έχουν ανεβάσει τα ενοίκια, ώστε μόνο οι υψηλόμισθοι ψηφιακοί νομάδες να μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά. Έχουν πραγματοποιηθεί διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού στην Ισπανία από την Ίμπιζα μέχρι τη Μάλαγα και τη Μινόρκα.

{https://www.youtube.com/watch?v=orfney0jj8w&t=3s}

Οι ντόπιοι κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σπηλιές

Τα Κανάρια Νησιά βιώνουν μια παρόμοια κατάσταση. Οι ντόπιοι φέρονται να κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σπηλιές λόγω της εκτίναξης των τιμών των κατοικιών, σύμφωνα με το Euronews.

Μια τοπική οργάνωση δήλωσε ότι τα Κανάρια Νησιά «καταρρέουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά». Ωστόσο, ο τουρισμός είναι μεγάλη επιχείρηση για την Ισπανία. Πέρυσι αντιπροσώπευσε το 71% της πραγματικής ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας. Ομως, πολλοί κάτοικοι της Ισπανίας λένε ότι δεν αποκομίζουν οφέλη από τον μαζικό τουρισμό.

28957619 ca040

Στο κάδρο και η Αθήνα

Το φαινόμενο του υπετουρισμού δεν περιορίζεται μόνο στις Βαλεαρίδες Νήσους. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή τουριστικούς φόρους, συμπεριλαμβανομένης της Βενετίας, η οποία επίσης απαγόρευσε στα κρουαζιερόπλοια να εισέρχονται στα κανάλια της.

Στο Άμστερνταμ, τόσο οι αρχές όσο και οι ντόπιοι προσπαθούν εδώ και μήνες να κρατήσουν μακριά από την πόλη -κυρίως Βρετανούς- μεθυσμένους τουρίστες.

Το Euronews κάνει αναφορά και στην Αθήνα, λέγοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει αναθέσει την εκπόνηση, προκειμένου να καθοριστούν τα όρια της πόλης και να συγκεντρωθούν στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τα ξενοδοχεία.

Μάλιστα, όπως είχε πει στο Dnews ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, «Το προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν».

Αν και το πρόβλημα φαίνεται να είναι παγκόσμιο, η Ισπανία είναι αυτή που ηγείται στις διαμαρτυρίες... Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πού μπορεί να φθάσει αυτό το κύμα οργής...