Παιδεία

Ελλάδα 2.0: Νηπιαγωγός στη Μήλο κοιμάται στο σχολείο γιατί δεν βρίσκει σπίτι

Ελλάδα 2.0: Νηπιαγωγός στη Μήλο κοιμάται στο σχολείο γιατί δεν βρίσκει σπίτι
Σε παραλίες, αυτοκίνητα ακόμη και μέσα στα σχολεία μένουν οι εκπαιδευτικοί στα νησιά λόγω αδυναμίας εύρεσης στέγης.

Παραμονές της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2024-25 και ακόμη οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν φέτος αναζητούν στέγη. Μετά την είδηση ότι δάσκαλος στη Ρόδο κοιμάται στο αμάξι καθώς ο μισθός των 780 ευρώ δεν φτάνει για να νοικιάσει σπίτι και να καλύψει τα μηναία του έξοδα. 

«Είμαι δάσκαλος του Δημοτικού Γενναδίου από πέρυσι αλλά και φέτος, αναζητώ γκαρσονιέρα για ενοικίαση στο Γεννάδι μέχρι 300 ευρώ τον μήνα. Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο διότι μου ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι». Με αυτή του την ανάρτηση μίλησε ανοιχτά για το θέμα της στεγαστικής κρίσης που δοκιμάζει δασκάλους και καθηγητές που υπηρετούν μακριά από το σπίτι τους και η πολιτεία αδυνατεί να τους σταθεί και να τους παρέχει έμπρακτη υποστήριξη.

Τα χνάρια του δασκάλου της Ρόδου ακολουθεί και μια Νηπιαγωγός που από φέτος ανέλαβε τη διεύθυνση σε Νηπιαγωγείο της Μήλου. Όπως αποκαλύπτει η ίδια μιλώντας στο 902.gr λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης στέγης κοιμάται ανακαστικά στο χώρο του σχολείου. Αν και έφτασε στο νησί νωρίς, ώστε να τακτοποιήσει την εγκατάστασή της, οι προσπάθειές της να βρει στέγη παραμένουν άκαρπες, καθώς σχεδόν το σύνολο των σπιτιών ενοικιάζεται σε τουρίστες, ειδικά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Από την πλευρά του, ο Δήμος Μήλου έχει περιοριστεί σε καλέσματα σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς το πρόβλημα όσο περνάνε οι μέρες επιτείνεται και οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να τριγυρνάνε με μια βαλίτσα στο χέρι και να φιλοξενούνται προσωρινώς από συναδέλφους ή να μένουν στα αυτοκίνητα. Πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση και να βρουν μια στέγη όπως είναι το αυτονόητο. 

Κραυγή αγωνίας και από τη ΔΟΕ για την στέγαση των εκπαιδευτικών: «Συνάδελφοι μένουν για ημέρες στο αυτοκίνητό τους, σε σκηνές και σε ξαπλώστρες»

Yπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στο Dnews για τον Γολγοθά να βρουν στέγη οι δάσκαλοι ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σταύρος Μαρίνης, είχε αναφέρει ότι «ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του τρόμου για αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς με την αναζήτηση στέγης να αποτελεί το σημαντικότερο τροχοπέδη στα νέα τους καθήκοντα. Το πρόβλημα τη στέγης δεν είναι μόνο στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές αλλά σε όλη την Ελλάδα. Οι αναπληρωτές είναι σε αδιέξοδο και είναι πραγματικά ντροπή κάποιοι να μένουν για ημέρες στο αυτοκίνητό τους, σε σκηνές και σε ξαπλώστρες. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες που ο μισθός δε φτάνει. Ένας νεοδιόριστος με εισαγωγικό κλιμάκιο παίρνει 776 ευρώ και ο αναπληρωτής γύρω στα 900.»

Μάλιστα τονίζει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης λέγοντας: «Η οικονομική εξαθλίωση είναι απίστευτη για τους εκπαιδευτικούς τη στιγμή που η κυβέρνηση μιλά για μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορία. Η κατάσταση έχει φθάσει στο κόκκινο και δεν πάει άλλο. Η στάση του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης είναι κυνική ως προς σε αυτά τα ζητήματα. Σε συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΔΟΕ στο Υπουργείο Παιδείας, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης μας απαξίωσε, ενώ βρίσκει τον χρόνο να συναντιέται με όλους τους άλλους».

Προς επίρρωση των όσων λέει παρέθεσε και στοιχεία βάσει των οποίων «μόνο πέρσι είχαμε 1000 παραιτήσεις εκπαιδευτικών γιατί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Έχουν διπλασιαστεί τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για άσκηση ιδιωτικού έργου. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που το βράδυ εργάζονται ως ντελιβεράδες. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει και να ανακοινώσει άμεσα τις αποφάσεις που θα διασφαλίσουν το αυτονόητο για τους συναδέλφους μας, να έχουν δηλαδή στέγη να μείνουν στις περιοχές, μακριά από τις οικογένειές τους, όπου προσφέρουν της υπηρεσίες τους στη δημόσια εκπαίδευση κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ως ομοσπονδία το επόμενο διάστημα θα βάλουμε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων το ζήτημα των αυξήσεων των μισθών των εκπαιδευτικών και επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, τους μόνιμους διορισμούς και το επίδομα ενοικίου.»