Διεθνή

Ο εφιάλτης του Τραμπ έχει ένα όνομα: Μισέλ Ομπάμα

Ο εφιάλτης του Τραμπ έχει ένα όνομα: Μισέλ Ομπάμα Φωτογραφία: epa
Αν οι Δημοκρατικοί θέλουν να κερδίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, δεν έχουν πολλές επιλογές για να το πετύχουν...

Η είδηση ότι ο Τζο Μπάιντεν εγκαταλείπει την προεδρική κούρσα μπορεί να είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πλέον δεν θα έχει απέναντι του έναν «ανίκανο γέρο». O εφιάλτης, ωστόσο, για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου έχει ένα όνομα: Μισέλ Ομπάμα.

Σύμφωνα με ανάλυση του Dion Lefter στην εφημερίδα Miami Herald, μέχρι τώρα η προεκλογική εκστρατεία είχε επικεντρωθεί στα ηλιακά κριτήρια, τον θυμό και την επιθετικότητα των δύο αντιπάλων.

Πλέον, ο Τραμπ χάνει αυτό το «χαρτί» αντιπαράθεσης, καθώς στην τελική ευθεία προς τις αμερικανικές εκλογές θα έχει απέναντί του έναν - εκτός απροόπτου - νεότερο εκπρόσωπο των Δημοκρατικών, με τον αμερικανικό λαό να έχει δηλώσει κουρασμένος από τους (ίδιους) ηλικιωμένους υποψήφιους αλλά και την «παλιακή» ρητορική τους.

Ο Τραμπ - και το κόμμα του - το προκάλεσαν αυτό στον εαυτό τους, με την (αποτελεσματική) επιθετική στρατηγική που εφάρμοσαν από νωρίς.

Το ντιμπέιτ του περασμένου μήνα έπεισε και τους πιο δύσπιστους ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Αμερικανών. Ο Μπάιντεν είχε μιας αξιοσημείωτη πορεία στη Γερουσία, ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος, σε μια μακρά και παραγωγική καριέρα.

Ωστόσο, η ηλικία τους προλαβαίνει όλους.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Μπάιντεν αποτέλεσε το προπύργιο των Δημοκρατικών απέναντι στον Τραμπισμό. Αυτό θέλουν οι Δημοκρατικοί και αυτό χρειάζεται η χώρα και τώρα, στις εκλογές του 2024.

28918570 1 653b8

Βιάστηκαν να βγουν στην επίθεση οι Ρεπουμπλικανοί

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να είχαν πάει μέχρι το συνέδριο των Δημοκρατικών με τη ψευδαίσθηση που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί ότι «ο Τζο είναι μια χαρά». Τότε θα ήταν αργά για να επιλέξουν κάποιον άλλο.

Στο πρώτο ντιμπέιτ, ο Τραμπ θα έπρεπε να ήταν χαμογελαστός, ευγενικός και να απαντάει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν. Επρεπε να περιμένει το δεύτερο ντιμπέιτ για να επιτεθεί στον Μπάιντεν, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες τού 81χρονου.

Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση, είναι η διαφορά μεταξύ τακτικής και στρατηγικής.

Τώρα, ανεξάρτητα από το ποιον θα επιλέξουν οι Δημοκρατικοί απέναντι στον Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα πρέπει να βρει νέο τρόπο να υποστηρίξει τον εαυτό του.
Θα πρέπει να υπερασπιστεί ένα Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που, όπως είδαμε στο συνέδριό τους, ουσιαστικά υποστηρίζει την αποκατάσταση της Σοβιετικής Ένωσης και φαίνεται να φοβάται τους... φρουτοσυλλέκτες και τις καμαριέρες των ξενοδοχείων στα σύνορα.

Ο Τραμπ, για να διατηρήσει τη στήριξη των «σκληροπυρηνικών» ψηφοφόρων του, θα πρέπει να αγκαλιάσει τις απαιτήσεις τους για απαγόρευση των αμβλώσεων με κάθε μέσο, κάτι που οι Αμερικανοί σε «μπλε» και «κόκκινες» πολιτείες (ακόμη και στο Κάνσας) έχουν ψηφίσει επανειλημμένα να μην γίνει.

Απέναντι σε έναν πιο ευέλικτο αντίπαλο, δεν θα ξεφύγει με τον ισχυρισμό ότι οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν τις αμβλώσεις μέχρι τη στιγμή της γέννησης ή και μετά, όπως έκανε εναντίον του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ τους.

Για να διατηρήσει τους δισεκατομμυριούχους μεγαλο-χορηγούς του, θα πρέπει να υπερασπιστεί το (απαίσιο) Project 2025, το ριζοσπαστικό δεξιό σχέδιο διακυβέρνησης για τη δεύτερη θητεία Τραμπ του Ιδρύματος Heritage. Πρόκειται για ένα σχέδιο που γκρεμίζει όλα όσα κάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα αξιοπρεπές μέρος για να ζει κανείς.

Πλέον, μένει να φανεί αν οι Δημοκρατικοί μπορούν να είναι πιο στρατηγικοί από τους Ρεπουμπλικανούς (που, ομολογουμένως, σπάνια είναι).

26159312 1cb2b

Μισέλ, το σίγουρο «χαρτί» των Δημοκρατικών

Αν και οι Δημοκρατικοί διαθέτουν αρκετούς υποψηφίους που θα μπορούσαν να νικήσουν τον Τραμπ, μόνος με έναν μπορούν να είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα: τη Μισέλ Ομπάμα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις - την οποία υποστήριξε ο Μπάιντεν λίγο μετά την ανακοίνωση απόσυρσής του από την κούρσας - βρίσκονται πίσω από τον Τραμπ.

Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, η Μισέλ Ομπάμα συντρίβει τον Τραμπ κατά 11 μονάδες!

Από τότε που ο Μπάρακ Ομπάμα έφυγε από τον Λευκό Οίκο, η Μισέλ έπαιξε τον ρόλο τού καλού στρατιώτη, υποστηρίζοντας άλλους για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ πάντα έλεγε ότι η ίδια δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα.

Η Μισέλ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι είναι «τρομοκρατημένη» με το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ανάλυση του Dion Lefter, αν και μπορεί να μην διεκδικήσεις το χρίσμα, θα της ήταν πολύ δύσκολο να απορρίψει την υποψηφιότητά της αν τρην επέλεγαν οι Δημοκρατικοί στο συνέδριό τους τον επόμενο μήνα.

Η Dawn Staley, θρύλος του γυναικείου μπάσκετ, προπονήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και τέσσερις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης (τρεις ως παίκτρια, μία ως προπονήτρια),με ανάρτησή της στο X έκανε... έκκληση στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα:

«Τώρα παρακαλώ αφήστε μας να δανειστούμε την @MichelleObama για μόλις 4 χρόνια»

Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από την Staley ότι όταν βρίσκεσαι πίσω στο σκορ με μερικούς πόντους διαφορά στα τέλη της τέταρτης περιόδου, θέλεις να δώσεις την μπάλα στα χέρια του καλύτερου παίκτη της ομάδας σου για να κάνει το τελευταίο σουτ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλά θα κάνει να την ακούσει, καταλήγει η ανάλυση.

ΥΓ: Ο Τζο Μπάιντεν άναψε το πράσινο φως στην Καμάλα Χάρις, όχι όμως και ο Μπάρακ Ομπάμα. Ακόμα...