Διεθνή

Το Άγιο Όρος πετά το «μπαλάκι» στην ΕΛΑΣ: «Θα υπερασπιστούμε τη Μονή μέχρι θανάτου» διαμηνύουν οι ζηλωτές

Το Άγιο Όρος πετά το «μπαλάκι» στην ΕΛΑΣ: «Θα υπερασπιστούμε τη Μονή μέχρι θανάτου» διαμηνύουν οι ζηλωτές Φωτογραφία: Eurokinissi
Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους ζητά διευκρινίσεις από την ΕΛΑΣ για τη διαφαινόμενη επιχείρηση έξωσης των ζηλωτών της Μονής Εσφιγμένου με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αστυνομικών με βαριά οχήματα στο Περιβόλι της Παναγιάς.

Το «μπαλάκι» στην αστυνομία επιστρέφει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους έπειτα από τη χθεσινή Σύναξη στην οποία συζητήθηκε το αίτημα της ΕΛΑΣ που προαναγγέλλει επέμβαση στη χερσόνησο του Άθω.

Στη χθεσινή Σύναξη το αίτημα χαρακτηρίστηκε, μεταξύ άλλων, «αόριστο» ενώ αποφασίστηκε να ζητηθεί η συγκεκριμενοποίησή του προκειμένου να τεθεί υπόψη της Ιεράς Επιστασίας.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, o Αστυνομικός Σταθμός Καρυών αίτηθηκε από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους ειδική άδεια προκειμένου να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση έξωσης των ζηλωτών της Εσφιγμένου με συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και βαρέων οχημάτων - μετά από αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής.

Οι ζηλωτές έχουν χαρακτηριστεί σχισματικοί από το 2002, όταν αποφασίστηκε η απέλασή τους από την Πολιτεία του Άθω και έκτοτε η απόφαση αποβολής τους εκκρεμεί. Η νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου, που ιδρύθηκε το 2005, προχώρησε στη λήψη δικαστικών αποφάσεων προκειμένου να εκκενωθούν τα δύο κτήρια. Στην υλοποίηση μίας εκ των αποφάσεων αυτές είχαν καταγραφεί τα θλιβερά επεισόδια του 2013 όταν ζηλωτές αντέδρασαν πετώντας βόμβες μολότωφ σε δικαστικό επιμελητή και συνεργείο που παραβίασε την είσοδο του παλιού αντιπροσωπείου (κονάκι) της Εσφιγμένου χρησιμοποιώντας σκαπτικό μηχάνημα. Μάλιστα τα επεισόδια εκείνα οδήγησαν στην καταδίκη των μοναχών σε πολυετείς καθείρξεις, ενώ μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και ο ηγούμενος των ζηλωτών Μεθόδιος.

Αυτή τη φορά η νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου προχώρησε στην εκτέλεση δύο αποφάσεων για απόδοση των κινητών και των ακινήτων του μοναστηριού στα μέλη της, που υλοποιείται με την αναγκαστική αποβολή των ζηλωτών από τα δύο κτήρια. Και οι δύο αυτές αποφάσεις, του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πολυγύρου το 2018 για τα ακίνητα και για τα κινητά του Εφετείου Θεσσαλονίκης το 2020, ζητήθηκε από τους ζηλωτές να αναιρεθούν, όμως απορρίφτηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης και έχουν καταστεί αμετάκλητες με απόφαση του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο 2023.

«Πλέον δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων για να εκκενωθεί το μοναστήρι και το παλιό κονάκι», ανέφεραν κύκλοι της νέας αδελφότητας στη Voria.gr σημειώνοντας ότι πέρσι δεν προχώρησαν τις διαδικασίες επειδή η χώρα ήταν σε περίοδο εκλογών.

«Θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου»

Μιλώντας στο thesstoday.gr, ο γέροντας Μεθόδιος - ένας από τους καταδικασθέντες για τα εκτεταμένα επεισόδια του 2013 - δηλώνει ότι σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης, οι μοναχοί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα. Εδώ γεννηθήκαμε πνευματικά και εδώ θα πεθάνουμε. Οι αστυνομικοί το μόνο που κάνουν είναι υπάλληλοι, δεν τους παρεξηγώ. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτό που τους λένε. Και κυνηγούν εμάς. Εμείς έχουμε γεροντάκια που ζουν εδώ 50, 60,70 χρόνια. Μάς απαγορεύουν να μπούμε από το μοναστήρι να πάμε να πάρουμε τρόφιμα. Κουβαλάμε πράγματα στην πλάτη και περπατάμε 1,5 χιλιόμετρο. Να αφήσουμε τα γεροντάκια να πεθάνουν επειδή το θέλουν δύο άτομα; Προς Θεού, πού βρισκόμαστε;» διερωτάται.

Σύμφωνα πάντα με τον γέροντα Μεθόδιο, «εάν οι Πατέρες των Μονών και οι αστυνομικοί έρχονται εδώ ώστε οι Έλληνες να πολεμήσουν τους Έλληνες μοναχούς, να το βγάλουν από τη μετάνοιά τους. Ας έρθουν. Και ό,τι θέλει ας γίνει.

»Άμα οι αστυνομικοί με τραβάνε και με σέρνουν, θα κάτσουν οι μοναχοί με δεμένα τα χέρια; Ή αν δουν κάποιος αξιωματικός να χτυπά κάποιον μοναχό, θα καθίσουν οι πατέρες να τους βλέπουν; Θα γίνουν εγκλήματα και αυτά τα παρακινούν οι Μοναχοί αυτοί που δεν έχουν σκοπό».