Διεθνή

Η Mattel λανσάρει την πρώτη τυφλή κούκλα Barbie

Η Mattel λανσάρει την πρώτη τυφλή κούκλα Barbie Φωτογραφία: MATTEL
Στόχος να εκπροσωπηθούν περισσότερο στην κοινωνία τα παιδιά που είναι τυφλά ή αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης

Έξι δεκαετίες μετά την εμφάνιση της Βarbie στα ράφια των καταστημάτων, η Mattel λανσάρει την πρώτη τυφλή κούκλα.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών ανακοίνωσε ότι η νέα κούκλα, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη στο διαδίκτυο και τα φυσικά καταστήματα, δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια να εκπροσωπηθούν περισσότερο στην κοινωνία τα παιδιά που είναι τυφλά ή αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

barbie f30bf
Σε δήλωσή της, η αντιπρόεδρος της εταιρίας, Κρίστα Μπέργκερ, είπε: «Αναγνωρίζουμε ότι η Barbie είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή κούκλα- αντιπροσωπεύει την αυτοέκφραση και μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση τού ανήκειν».

Η εταιρεία συνεργάστηκε με το Αμερικανικό Ίδρυμα Τυφλών για να διασφαλίσει ότι όλα, από τα μάτια της κούκλας μέχρι τα ρούχα της, αποτυπώνονται σωστά.

Η κούκλα κρατάει ένα λευκό και κόκκινο μπαστούνι, ενώ το βλέμμα της κοιτάζει ελαφρώς προς τα πάνω και προς τα έξω για να «αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το διακριτό βλέμμα ενός τυφλού ατόμου».

Μετά τη διεξαγωγή δοκιμών με τυφλά και παιδιά με μειωμένη όραση, αποφασίστηκε η κούκλα να είναι ντυμένη με ρούχα από υφάσματα σατέν και τούλι. Λεπτομέρειες όπως οι θηλιές στο πίσω μέρος της μπλούζας της κούκλας και η ελαστική ζώνη στη μέση της φούστας δημιουργήθηκαν σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι το ντύσιμο της κούκλας θα είναι πιο εύκολο.

Στη συσκευασία η λέξη Barbie είναι γραμμένη σε γραφή Braille, στο μπροστινό μέρος της.

H Mattel συνεργάστηκε επίσης με την αμερικανική οργάνωση National Down Syndrome Society για να λανσάρει την πρώτη μαύρη κούκλα με σύνδρομο Down, καθώς στην περσινή σειρά κυκλοφόρησε μία λευκή κούκλα.

Με πληροφορίες από Guardian