Διεθνή

Νέες αποκαλύψεις του FBI για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: «Ασαφές αν ήταν σφαίρα»

Νέες αποκαλύψεις του FBI για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: «Ασαφές αν ήταν σφαίρα»
Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι κατέθεσε την Τετάρτη ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις ενέργειες του δράστη.

Οκτώ φυσίγγια από χρησιμοποιημένες σφαίρες βρέθηκαν στην οροφή όπου ο 20χρονος Κρουκς άνοιξε πυρ, όπως επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρεί, ο οποίος διευκρίνισε για πρώτη φορά πως παραμένει ασαφές αν ο Τραμπ χτύπηθηκε στο αυτί από σφαίρα ή θραύσμα.

«Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν αυτή η σφαίρα, εκτός από το ότι προκάλεσε το γδάρσιμο, θα μπορούσε να είχε προσγειωθεί κάπου αλλού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το FBI, το οποίο ερευνά τους πυροβολισμούς ως πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας, δεν έχει ακόμη «σαφή εικόνα» για το κίνητρο του δράστη. Οι ερευνητές ωστόσο διαπίστωσαν ότι ο Κρουκς είχε «επικεντρωθεί πολύ» στον Τραμπ και στο συλλαλητήριο της 6ης Ιουλίου. Η εξέταση του φορητού υπολογιστή του αποκάλυψε ότι είχε κάνει αναζήτηση για το «πόσο μακριά ήταν ο Όσβαλντ από τον Κένεντι» εκείνη την ημέρα, πριν δηλώσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

{https://www.facebook.com/share/p/4gEGWXXjYHfBVMmq/}

Ο Κρίστοφερ Ρέι έδωσε ακόμη λεπτομέρειες στους νομοθέτες σχετικά με το drone που ανακτήθηκε από το όχημα του Τόμας Κρους, καθώς και για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που βρέθηκαν στο όχημα και το σπίτι του, ενώ διευκρίνισε πως χρησιμοποιούσε κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Σχετικά με το drone ο διευθυντής του FBI ανακοίνωσε πως ο σχετικός εξοπλισμός που εντοπίστηκε αναλύεται από τους ειδικούς. Όπως έχει ήδη προκύψει, ο δράστης πετούσε το drone γύρω από την περιοχή - όχι πάνω από τη σκηνή, αλλά περίπου 200 μέτρα μακριά - γύρω στις 15:50 ή 16:00 τοπική ώρα την ημέρα των πυροβολισμών.

«Πιστεύουμε - αν και δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα - ότι έκανε live streaming, παρακολουθώντας το υλικό για περίπου 11 λεπτά», διευκρίνισε, προσθέτοντας πως το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ανακάλυψε συνολικά τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς, δύο από το όχημα του δράστη και έναν από την κατοικία του.

Χαρακτήρισε τους μηχανισμούς «σχετικά ακατέργαστους», αν και σημείωσε πως ήταν έτσι φτιαγμένοι - έφεραν δέκτες - που μπορούσαν να πυροδοτηθούν εξ αποστάσεως. Ο ίδιος ο Κρουκς είχε έναν πομπό, σημείωσε ο Ρέι.

«Προς στιγμήν, φαίνεται ότι λόγω της θέσης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης των δεκτών, αν είχε προσπαθήσει να πυροδοτήσει αυτούς τους μηχανισμούς από την οροφή, δεν θα είχε λειτουργήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εκρηκτικά δεν ήταν επικίνδυνα».

Ο διευθυντής του FBI δήλωσε ακόμη ότι η Υπηρεσία του μπόρεσε να μπει στο τηλέφωνο του, κάτι που, όπως είπε, ήταν μια «σημαντική τεχνική πρόκληση», όπου και διαπίστωσε πως χρησιμοποιούσε κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

«Σχετικά με το θέμα αυτό, θα έλεγα ότι δυστυχώς αυτό έχει γίνει πλέον κοινός τόπος και αποτελεί πρόκληση για το FBI και τις κρατικές και τοπικές αστυνομικές αρχές», πρόσθεσε.