Διεθνή

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Πρώτη Κυρία που έκλεψε τις εντυπώσεις

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Πρώτη Κυρία που έκλεψε τις εντυπώσεις Φωτογραφία: EPA
Ποια είναι η Chantal Biya;

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καλωσόρισε τους παγκόσμιους ηγέτες, καλεσμένους του για την τελετή έναρξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στήθηκαν όλοι για την παραδοσιακή φωτογραφία, η οποία αναρτήθηκε στα social media.

Και κάπου εκεί στο κέντρο, μία κυρία έκλεψε τις εντυπώσεις. Ήταν ντυμένη με ένα πορτοκαλί φόρεμα και color blocking εμφάνιση με μία γαλάζια τσάντα. Αυτό που κλέβει τη ματιά ωστόσο είναι το ασορτί πορτοκαλί, (θεόρατο) μαλλί της κυρίας.

{https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1816877821194543410}

Μα ποια είναι αυτή; Πρόκειται για την Chantal Biya, την πρώτη Κυρία του Καμερούν. Παντρεύτηκε τον κατά 36 χρόνια μεγαλύτερό της πρόεδρο του Καμερούν, Paul Biya στις 23 Απριλίου του 1994. Έναν χρόνο νωρίτερα είχε πεθάνει η πρώτη σύζυγός του Jeanne-Irène Biya. Η Chantal Biya έχει δύο δίδυμους γιους του, τους Franck και Patrick Hertz με τον πρώτο σύζυγό της ενώ με τον πρόεδρο του Καμερούν έχει δύο ακόμα, τον Paul Jr.και την Anastasia Brenda.

{https://www.instagram.com/p/CISkUwkF1tA/?hl=el}

Φυσικά είναι διάσημη για το υπερβολικό της μαλλί και τα εκκεντρικά της χτενίσματα. Της αρέσει να φορά συχνά περούκες και το στιλ της έχει λάβει τον χαρακτηρισμό «banana». Είναι επίσης γνωστή για την εξωτική γκαρνταρόμπα της και ανάμεσα στους αγαπημένους της σχεδιαστές είναι οίκοι όπως οι Chanel, Dior και Louis Vuitton.

{https://www.instagram.com/p/CISlobIFnMt/?hl=el}

Τον Νοέμβριο του 2010, ο Bertrand Teyou δημοσίευσε ένα βιβλίο, La belle de la république bananière : Chantal Biya, de la rue au palais («The Belle of the Banana Republic: Chantal Biya, από τους δρόμους στο παλάτι»), για την άνοδο της Biya, από μία κοπέλα ταπεινής καταγωγής σε Πρώτη Κυρία.

{https://www.instagram.com/p/C1eItzUuaid/?img_index=1}

Ο συγγραφέας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με την κατηγορία της «προσβολής χαρακτήρα» και της διοργάνωσης «παράνομης διαδήλωσης» για απόπειρα διεξαγωγής δημόσιας ανάγνωσης του βιβλίου. Η Διεθνής Αμνηστία και η Επιτροπή Συγγραφέων διαμαρτυρήθηκαν για τη σύλληψή του και εξέδωσαν εκκλήσεις για λογαριασμό του. Η Διεθνής Αμνηστία τον ονόμασε κρατούμενο συνείδησης. Ο συγγραφέας απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 2011 όταν κάποιος συμφώνησε να πληρώσει το πρόστιμό του προκειμένου να αναζητήσει θεραπεία για την επιδείνωση της υγείας του.

{https://www.instagram.com/p/CIVcuA7FEAq/?hl=el}

Η πρώτη Κυρία και ο σύζυγός της έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά και κλοπή εθνικών περιουσιακών στοιχείων του Καμερούν. Η αξία αυτών υπολογίζεται σε περισσότερα από 650 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2017 και 2022.

{https://www.instagram.com/p/CISrZbWFuus/?hl=el}

{https://www.instagram.com/p/CISni8HlS5F/?hl=el}

{https://www.instagram.com/p/CISllZplQ85/?hl=el}