Διεθνή

Λευκός Οίκος: Δεν είναι αναπόφευκτος ένας πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ

Λευκός Οίκος: Δεν είναι αναπόφευκτος ένας πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ Φωτογραφία: EPA/ JIM LO SCALZO
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε χτύπημα, στοχεύοντας τον διοικητή της Χεζμπολάχ, που τον θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Πιθανό θεωρούν οι ΗΠΑ το σενάριο να κλιμακωθεί ο πόλεμος μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε νωρίτερα πως οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ είναι αναπόφευκτος, μία δήλωση που έγινε μετά τις πληροφορίες για το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, με στόχο έναν στρατιωτικό διοικητή της οργάνωσης.

Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS. Η Τεχεράνη από την πλευρά της, στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε έκρηξη στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε χτύπημα, στοχεύοντας τον διοικητή της Χεζμπολάχ, που τον θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Οι IDF πραγματοποίησαν στοχευμένα πλήγματα στη Βηρυτό, στον διοικητή που είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία των παιδιών στο Majdal Shams και τη δολοφονία πολλών επιπλέον Ισραηλινών αμάχων», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Τουλάχιστον μία νεκρή και επτά τραυματίες είναι ο απολογισμός σύμφωνα με τα λιβανέζικα ΜΜΕ. Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Δύο πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι ο διοικητής της Χεζμπολάχ που ήταν ο στόχος του Ισραήλ είναι ζωντανός.

{https://twitter.com/IDF/status/1818333771260690783}

{https://twitter.com/GLZRadio/status/1818330887253086574}

Τουλάχιστον μία έκρηξη σημειώθηκε στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, που αποτελεί βάση για τη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν. Σημειώνεται ότι περίπου 12 παιδιά και νέοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο στα κατεχόμενα από το Ισραήλ, Υψίπεδα Γκολάν το Σάββατο.

{https://twitter.com/Megatron_ron/status/1818342093636428197}

Η αεροπορία της χώρας κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για το χτύπημα του Σαββάτου αλλα η οργάνωση αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη. Και οι ΗΠΑ ωστόσο κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για το ίδιο χτύπημα, την ώρα που ηγούνται μιας παγκόσμιας διπλωματικής προσπάθειας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ωστόσο, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει υποσχεθεί από την πλευρά του ωστόσο μια «σκληρή» απάντηση.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό της οργάνωσης ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το προπύργιό της νότια της Βηρυτού το βράδυ της Τρίτης, προκαλώντας ζημιές. Η αεροπορική επιδρομή στο νότιο προάστιο Haret Hreik της Βηρυτού προκάλεσε ζημιές σε πολλά κτίρια, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν ήταν στόχος κάποιος αξιωματούχος της οργάνωσης, πρόσθεσε.

{https://twitter.com/ThabietCT/status/1818344544574087474}

{https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1818328076272464182}

{https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1818331457213153412}

Λίγο μετά το χτύπημα οι IDF ανακοίνωσαν ότι έπληξαν από αέρος τη Βηρυτό με στόχο τον διοικητή της Χεζμπολάχ, Fuad Shukr, γνωστό και ως Hajj Mohsin. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ σε δήλωσή του ανεφερε ότι η λιβανέζικη Χεζμπολάχ είχε «ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή».

{https://twitter.com/Artem2279400414/status/1818343985104265439}

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, είχαν κάνει συστάσεις στους πολίτες τους να αποφύγουν να ταξιδέψουν στον Λίβανο. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ είχαν εκδώσει αντίστοιχες συστάσεις. Επίσης αρκετές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις προς τη Βηρυτό. Η Aegean Airlines και η γερμανική Condor ήταν οι τελευταίες που ανέστειλαν τις πτήσεις τους. Νωρίτερα είχαν ακυρώσει και οι Royal Jordanian, η Air France και η Lufthansa.

Επικυρηγμένος και στις ΗΠΑ ο Fuad Shukr

Ο Shukr είναι καταζητούμενος και στις ΗΠΑ για τον ρόλο που διαδραμάτισε στους βομβαρδισμούς του 1983 σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό. Τον έχουν επικηρύξει για πάνω από 5 εκατ. δολαρίων.

21-July-Fuad-Shukr-English_a3a9a.jpg

{https://twitter.com/The_EyeSpy/status/1818344649234297321}