Πολιτική

Τζορτζ Τσούνης: Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο

Τζορτζ Τσούνης: Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Φωτογραφία: Eurokinissi
Η συμφωνία αυτή «σφραγίζει» την επέκταση των ΗΠΑ σε έναν άλλον στρατηγικό τομέα δραστηριότητας που είναι η εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζορτζ Τσούνης, αναδεικνύει σε ανάρτησή του, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο περιθώριο του τέταρτου «Thessaloniki Metropolitan Summit» για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο που προωθεί η ΘΕΚ ΑΕ.

Η συμφωνία αυτή «σφραγίζει» την επέκταση των ΗΠΑ σε έναν άλλον στρατηγικό τομέα δραστηριότητας που είναι η εφοδιαστική αλυσίδα. Άλλωστε αυτό προκύπτει και από την πρόθεση χρηματοδότησης της Goldair όταν ο όμιλος διεκδίκησε τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου γιατί επιδιώκεται η δημιουργία ενός εναλλακτικού πόλου εισόδου εμπορευμάτων και εντάσσεται στο λεγόμενο Κάθετο Διάδρομο.

{https://x.com/USAmbassadorGR/status/1832368541938389003}

Ο Κάθετος Διάδρομος ξεκινά από την ενέργεια, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως η μεταφορά εμπορευμάτων. Είναι η δεύτερη επένδυση της DFC στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η προσέλκυση της κρατικής αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας θεωρείται σημαντική επιτυχία για τη διοίκηση της εταιρείας και τον διευθύνοντα σύμβουλο Β. Μαγκλάρα που επένδυσε στη συνεργασία με την DFC, όχι μόνο για τη χρηματοδότηση, αλλά και για την εμπορική επιτυχία του μεγάλου έργου.

Το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο, συνολικής επιφάνειας 265.000 τετραγωνικών μέτρων με σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην ελληνική αγορά logistics. Η DFC προτίθεται να χρηματοδοτήσει την επένδυση για το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο στην Ελλάδα με κεφάλαια μέχρι 250 εκατ. ευρώ.

Η ΘΕΚ ΑΕ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μαγκλάρας, βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της μελετητικής και αδειοδοτικής διαδικασίας για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο. Η διοίκηση της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν οι Goldair και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, έχει υποστηρίξει πως σύντομα θα έχει επιλέξει την τεχνική εταιρεία ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2025.