Διεθνή

Η κλιματική κρίση απειλεί και τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η κλιματική κρίση απειλεί και τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Τρανό παράδειγμα το Παρίσι 2024, η μόλυνση του Σηκουάνα και οι αναβολές στο τρίαθλο.

Ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι υπερβολές αθλητικών διοργανώσεων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική κρίση, αφήνοντας τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη.

«Αυτές οι διοργανώσεις πρέπει να γίνουν μικρότερες» λέει η συγγραφέας και οικολόγος Madeleine Orr. «Δεν είναι τα αθλητικά ταξίδια που κάνουν τη ζημιά αλλά όλοι οι επισκέπτες». Η κορυφαία αθλητική οικολόγος πιστεύει ότι η κλιματική κρίση έχει κάνει τους διοργανωτές μεγάλων αθλητικών γεγονότων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αντιμετωπίζουν μια αλήθεια αρκετά άβολη.

Αποτέλεσμα είναι τα γήπεδα γκολφ να γλιστρούν στη θάλασσα, το χιόνι να εξαφανίζεται από τα αλπικά θέρετρα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου να πλημμυρίζουν και η άνοδος της θερμοκρασίας να είναι ο λόγος που διακόπτονται αθλητικές οργανώσεις.

Για ορισμένα αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχουν θεσπιστεί πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει. Την ίδια ώρα, οι έντονες για την εποχή βροχοπτώσεις στο Παρίσι έχουν οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης στον ποταμό Σηκουάνα που ανάγκασαν τον επαναπρογραμματισμό του τριάθλου ανδρών για μία ακόμα φορά σήμερα, Τρίτη.

«Η κλιματική αλλαγή έχει σαφώς επιπτώσεις», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς. «Πρέπει να ζούμε στον κόσμο που έχουμε. Όπως λένε στον αθλητισμό, πρέπει να παίζεις με αυτό που έχεις μπροστά σου» είπε.

Αλλά υπάρχουν οικονομικά οφέλη

Ωστόσο μία βασική πτυχή του θέματος είναι τα χρήματα. Όλοι αυτοί που θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα φέρουν από 6,7 δισ. δολάρια έως 11,1 δισ. δολάρια στη χώρα. Από την πλευρά της η Ολυμπιακή Επιτροπή στο Παρίσι έχει θέσει έναν στόχο για τη μείωση στο μισό του αποτυπώματος του άνθρακα από τους Αγώνες σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Από τη λίστα εξαιρείται το Τόκιο, όπου υπήρχε απαγόρευση των θεατών λόγω της πανδημίας.

Για να το πετύχει αυτό το Παρίσι εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά το αποτύπωμα υπολογίζεται στα 1,58 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της. Για να τα συγκρίνει κάποιος μπορεί να υπολογίσει πως ένας μόνο τόνος CO2 ισοδυναμεί με 138 γεύματα με βάση το κρέας ή μια πτήση από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη.

«Αντί για στάδια 60.000 θέσεων για το ποδόσφαιρο, θα έπρεπε να παίζουμε σε μικρότερα με 10.000 θέσεις» προτείνει η Orr. «Και πάλι θα είναι ένα φανταστικό περιβάλλον για τους αθλητές, και τα στάδια θα είναι γεμάτα, και οι κάμερες θα έχουν εικόνες με πλήθος. Απλά δεν θα είναι τουριστικό αξιοθέατο».

Το μέλλον των Ολυμπίακών Αγώνων απειλείται

Την ίδια ώρα το ίδιο το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων απειλείται. «Αν μιλάμε για χειμερινά σπορ, η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή κρίση», πρόσθεσε. «Αν μιλάμε για καλοκαιρινά αθλήματα, είμαστε ακόμα μέσα στο πλαίσιο της προσαρμογής. Το πρόβλημα είναι ότι δίνεται πολύ λίγη προσοχή» σημειώνει.

Η Διεθνής Επιτροπή πάλι θα διαφωνούσε. Η δέσμευσή της για «μείωση, αντιστάθμιση, επίδραση» στο κλίμα περιλαμβάνει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 50% έως το 2030, ενθαρρύνοντας παράλληλα, τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους οπαδούςνα δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ γρήγορα αυτή τη δραματική επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα χειμερινά αθλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ τον περασμένο Οκτώβριο.

«Μέχρι τα μέσα του αιώνα, θα παραμείνουν πρακτικά μόλις 10-12 χώρες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις χειμερινές διοργανώσεις».  Για τους Ολυμπιακούς, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόε προειδοποίησε ότι οι αθλητές υποφέρουν. Το 75% των αθλητών έχει αναφέρει ότι ο αγώνας ή η προπόνηση έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. «Υπάρχουν χώρες στην ομοσπονδία μας που πιθανότατα δεν θα υπάρχουν τα επόμενα 20 χρόνια λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας» είχε δηλώσει πέρυσι ο Κόε.

Η ζέστη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε αγώνες αντοχής στο Παρίσι, ιδιαίτερα όταν ξεκινήσει ο στίβος την Πέμπτη. Όλοι θυμούνται εξάλλου ότι οι μαραθώνιοι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Ντόχα το 2019 ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα για να αποφευχθεί η έντονη ζέστη της Μέσης Ανατολής και 46 δρομείς δεν τερμάτισαν. Η Orr πρόσθεσε ότι η ζέστη αποτελεί απειλή για τον αθλητισμό σε όλο τον κόσμο και μια «υπαρξιακή κρίση» στην Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και μέρη της Κίνας.

Αντίστοιχα, προβλήματα υπάρχουν και από τις πυρκαγιές στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο καπνός από τις πυρκαγιές της Βόρειας Αμερικής έχει προκαλέσει όλεθρο τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας την αναβολή των αγώνων της πρώτης εθνικής στο μπέιζμπολ, αγώνα σε γυναικείο ποδόσφαιρο, και ενός αγώνα WNBA σε κλειστό χώρο για την προστασία των φιλάθλων και των ομάδων.

«Οι αθλητές νοιάζονται για τον πλανήτη», είπε η Καναδή κωπηλάτισσα Jennifer Casson, η οποία αγωνίζεται στους δεύτερους Ολυμπιακούς της στο Παρίσι. «Βασιζόμαστε σε αυτόν τον πλανήτη για να κάνουμε το άθλημά μας και δεν χρειάζεται να είμαι ειδικός για να ξέρω ότι έξω κάνει πολύ ζέστη και δεν μπορώ να αναπνεύσω».