Διεθνή

Ισμαήλ Χανίγια: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του

Ισμαήλ Χανίγια: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του Φωτογραφία: EPA/ REHAN KHAN
O Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε τα ξημερώματα στην Τεχεράνη.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η κηδεία του πολιτικού της ηγέτη, Ισμαήλ Χανίγια, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στο Ιράν, θα ξεκινήσει αύριο. Πέμπτη στην Τεχεράνη.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα είναι «επίσημη και δημόσια» όπως ανέφερε η οργάνωση ενώ στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στη Ντόχα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Το τελευταίο σκέλος της κηδείας του θα τελεστεί στις 2 Αυγούστου και στη συνέχεια θα ταφεί σε νεκροταφείο στην πόλη Lusail.

H δολοφονία Χανίγια

Ο ηγέτης του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε, σύμφωνα με την οργάνωση και τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν, στην Τεχεράνη από ισραηλινά πυρά. Ο Χανίγια βρισκόταν στο Ιράν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου. Άμεση ήταν η απάντηση του Ιράν που έκανε λόγο για αντίποινα ως «χρέος της Τεχεράνης» καθώς η δολοφονία του έγινε στο έδαφός της. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλι Χαμενέι, δήλωσε ότι το Ισραήλ έδωσε την ευκαιρία για τη «σκληρή του τιμωρία».

Ο Ιρανός πρόεδρος, πρόσθεσε ότι η χώρα θα υπερασπιστεί την εδάφη της κυριαρχία, την αξιοπρέπειά της και την τιμή της και θα κάνει τους τρομοκράτες καταπατητές να μετανιώσουν για την δειλή τους πράξη.

Η δολοφονία Χανίγια μεταδόθηκε από την Ιρανική τηλεόραση το πρωί της Τετάρτης. Σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν πως «η αιτία και οι διαστάσεις αυτού του περιστατικού ερευνώνται και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας»..

Τα ιρανικά Μέσα μετέδωσαν πως η δολοφονία Χανίγια έγινε περίπου στις 2 τα ξημερώματα τοπική ώρα στον χώρο που έμενε, σε μία κατοικία για βετεράνους του πολέμου.