Διεθνή

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ενισχύεται η ασφάλεια των Ισραηλινών αθλητών μετά τη δολοφονία Χανίγια

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ενισχύεται η ασφάλεια των Ισραηλινών αθλητών μετά τη δολοφονία Χανίγια Φωτογραφία: EPA/ FRANCK ROBICHON
Ένοπλοι Ισραηλινοί πράκτορες έχουν ήδη σταλεί στη Γαλλία.

Ενισχύθηκε η ασφάλεια γύρω από τους αθλητές του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του 2024 μετά τη δολοφονία που πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, Ισμαήλ Χανίγια.

Ένοπλοι πράκτορες έχουν ήδη σταλεί στη Γαλλία, σύμφωνα με την Telegraph, για να στηρίξουν την τοπική αστυνόμευση ενώ παράλληλα η κορυφαία αντιτρομοκρατική μονάδα του Παρισιού βρίσκεται παρούσα σε κάθε ισραηλινή συμμετοχή. Την Τετάρτη ωστόσο, πηγές από την ασφάλεια επιβεβαίωσαν πως λαμβάνονται ακόμα πιο εκτεταμένα μέτρα μετά την δήλωση του Ιρανού ανώτατου ηγέτη για αντίποινα και σκληρή τιμωρία για την δολοφονία Χανίγια.

Αρκετές πληροφορίες από το Ισραήλ και τη Γαλλία αναφέρουν ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας για την ισραηλινή αποστολή.
«Έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας για την ισραηλινή αντιπροσωπεία όπως και η ασφάλεια των τοπικών αρχών, που παρέχει υπηρεσίες μαζί με την ισραηλινή ασφάλεια, η οπoία και αυτή ενισχύθηκε» ανέφερε το ισραηλινό Ynet.

«Η Σιν Μπετ είπε ότι πραγματοποιούνται καθημερινές αξιολογήσεις της κατάστασης και καθορίζονται ανάλογα οι ρυθμίσεις ασφαλείας» επιβεβαίωσαν πηγές στην The Telegraph.

Ο Μαρκ Άνταμς, εκπρόσωπος της ΔΟΕ, είπε ότι δεν μπορούσε να συζητήσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες ασφαλείας, αλλά σημείωσε πως «Να είστε βέβαιοι ότι υπάρχει πολύ καλή ασφάλεια, πολύ ισχυρή ασφάλεια. Αυτό που θα έλεγα σε μια εποχή όπως αυτή, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι μπορούμε στην πραγματικότητα να φέρουμε μαζί αθλητές που εκπροσωπούν τις 206 περιοχές της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε όλο τον κόσμο, οι οποίες, αυτή τη στιγμή, είναι πιθανώς πιο ισχυροί από ποτέ».

Πρόσθεσε πως «όπως είπα χθες, δεν μπορούμε να φέρουμε ειρήνη, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ειρήνης, τουλάχιστον κάτι που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει αλλού στον κόσμο. Αλλά όσον αφορά την ίδια την ασφάλεια, δεν μπορώ πραγματικά να μιλήσω για τις λεπτομέρειες γιατί παρεμπιπτόντως δεν ξέρω».

Ο James Macleod αρμόδιος στη ΔΟΕ, δήλωσε για τις απειλές προς τους ισραηλινούς αθλητές πως «Ήμασταν σε επαφή με την εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Ισραήλ. Οι απειλές συμβαίνουν σε αθλητές σε τακτική βάση. Καταλαβαίνουμε ότι οι Ισραηλινοί αθλητές λαμβάνουν περισσότερες. Υπάρχει μια σειρά από πρακτικές διασφάλισης που εφαρμόσαμε αμέσως, αλλά είναι σύνηθες φαινόμενο σε ορισμένες αντιπροσωπείες, όπως το Ισραήλ».

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απειλές κατά της ομάδας, αλλά δεν θέλουμε να το συζητήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ, Μίκι Ζοχάρ, στην The Telegraph πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Περίπου 88 Ισραηλινοί αθλητές και το προπονητικό τους τιμ πρόκειται να λάβουν οδηγίες ασφαλείας από την υπηρεσία πληροφοριών Σιν Μπετ του Ισραήλ, αλλά δεν έχει κάθε άτομο τον δικό του σωματοφύλακα, διευκρίνισε ο Ζοχάρ.