Διεθνή

To Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον «Μπιν Λάντεν της Γάζας», στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς

To Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον «Μπιν Λάντεν της Γάζας», στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς Φωτογραφία: epa
Ο Ντέιφ θεωρείται ότι ήταν από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Γάζα τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, μία ημέρα αφού ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.

«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ανακοινώνουν ότι στις 13 Ιουλίου του 2024 μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν την περιοχή της Χαν Γιούνις και ύστερα από αξιολόγηση των μυστικών πληροφοριών μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ εξουδετερώθηκε στο χτύπημα», ανακοίνωσε ο στρατός.

{https://x.com/IDF/status/1818926099432161437}

Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε και βίντεο από το χτύπημα με στόχο τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς. 

{https://x.com/idfonline/status/1818926513003074032}

Η Χαμάς δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ισραήλ την ώρα που στην Τεχεράνη γινόταν η κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ενας από τους εγκέφαλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Ο Ντέιφ θεωρείται ότι ήταν από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος τώρα βρίσκεται στην 300ή ημέρα του.

Μια από τις κυρίαρχες προσωπικότητες της Χαμάς, ο Ντέιφ ανήλθε στις τάξεις της οργάνωσης μέσα σε 30 χρόνια, αναπτύσσοντας το δίκτυο σηράγγων της και την τεχνογνωσία της στην κατασκευή βομβών

Για δεκαετίες είναι στην κορυφή της λίστας του Ισραήλ με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα και θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

dief 2b61a

«Μεγάλο βήμα»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι η επιβεβαίωση της δολοφονίας του Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ένα «μεγάλο βήμα» προς την εξάλειψη της τρομοκρατικής ομάδας της Χαμάς.

«Η δολοφονία του κύριου δολοφόνου Μοχάμεντ Ντέιφ, του "Μπιν Λάντεν της Γάζας", στις 13 Ιουλίου 2024, είναι ένα μεγάλο βήμα στον δρόμο για την εξάλειψη της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής οργάνωσης και για την επίτευξη των στόχων του πολέμου» έγραψε στο X.

{https://x.com/yoavgallant/status/1818930330230812684}