Διεθνή

Μπάιντεν: Η ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία ήταν ένας «άθλος διπλωματίας και φιλίας»

Μπάιντεν: Η ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία ήταν ένας «άθλος διπλωματίας και φιλίας» Φωτογραφία: X
Πρόκεται για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Δύσης - Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Με τη φράση «επιτέλους επιστρέφουν στην πατρίδα» ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε την μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων που έχει γίνει από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Η συμφωνία που κατέστησε δυνατή αυτή την ανταλλαγή ήταν ένας άθλος διπλωματίας και φιλίας», είπε ο Τζό Μπάιντεν για τους 26 κρατούμενους που ανταλλάσσει η Ρωσία με τη Δύση.  «Τώρα, η βάναυση δοκιμασία τους έχει τελειώσει» πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι «πριν από λίγο, οι οικογένειες και εγώ μπορέσαμε να τους μιλήσουμε στο τηλέφωνο από το Οβάλ Γραφείο. Είναι εκτός Ρωσίας», είπε ο Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι είναι μια «απίστευτη ανακούφιση» για τις οικογένειες των κρατουμένων. «Για όποιον αμφισβητεί αν οι σύμμαχοι έχουν σημασία, σήμερα είναι ένα ισχυρό παράδειγμα του γιατί είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε φίλους σε αυτόν τον κόσμο. Οι συμμαχίες κάνουν τον λαό μας πιο ασφαλή», τόνισε ο Μπάιντεν.

Τρεις Αμερικανοί υπήκοοι και ένας μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ είναι μεταξύ των ατόμων που απελευθέρωσε η Ρωσία, μεταξύ των οποίων πέντε Γερμανοί και επτά Ρώσοι.
Οι ΗΠΑ και 4 ακόμα συμμαχικές δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία με τη Ρωσία για τη ανταλλαγή κρατουμένων, που περιλαμβάνει την απελευθέρωση 24 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς και του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

{https://twitter.com/POTUS/status/1819035443930800616}

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή 24 κρατουμένων, που κρατούνταν σε 6 χώρες: 16 από τη Δύση και 8 που ήταν κρατούμενοι στην Ρωσία, σύμφωνα με τον Guardian. Η ανταλλαγή έγινε στην Άγκυρα, και όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία οι κρατούμενοι προέρχονται από φυλακές της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Νορβηγίας και της Λευκορωσίας.

Ένα ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Άγκυρα λίγο αφότου η τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) δήλωσε ότι συντονίζει μια εκτεταμένη ανταλλαγή κρατουμένων. «Μια επιχείρηση ανταλλαγής κρατουμένων θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον συντονισμό της οργάνωσής μας», αναφέρει η MIT σε ανακοίνωσή της. «Η οργάνωσή μας έχει αναλάβει σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο σε αυτή την επιχείρηση ανταλλαγής, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη της τελευταίας περιόδου».

{https://www.youtube.com/watch?v=LpvTFYfD-T0}

Οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων

Οι διαπραγματεύσεις έγιναν υπό άκρα μυστικότητα και διήρκησαν πάνω από ένα χρόνο. Η συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό επίτευγμα, που φέρεται να δίνει πόντους στην κυβέρνηση Μπάιντεν λίγους μήνες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν ευχαρίστησε την Τουρκία για την παροχή κρίσιμης υλικοτεχνικής υποστήριξης στην ανταλλαγή κρατουμένων.

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την ανταλλαγή κρατουμένων με τη Δύση, δήλωσε ότι ελπίζει πως όσοι έφυγαν από τις ρωσικές φυλακές, τους οποίους χαρακτήρισε ως «εχθρούς», θα μείνουν μακριά. «Πιστεύω ότι όλοι οι εχθροί μας πρέπει να μείνουν εκεί (στο εξωτερικό) και όλοι εκείνοι που δεν είναι εχθροί μας πρέπει να επιστρέψουν. Αυτή είναι η άποψη μου» φέρεται να δήλωσε ο Πεσκόφ όπως μετέδωσε το TASS.

{https://twitter.com/PjotrSauer/status/1819051119529632068}

Ποιοι είναι ανάμεσα στους κρατούμενους

Ο Βαντίμ Κράζικοφ, γνωστός και ως «δολοφόνος του Tiergarten», ο οποίος το 2019 δολοφόνησε στο κέντρο του Βερολίνου έναν Γεωργιανό που είχε λάβει μέρος στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με την BILD, στην ανταλλαγή κρατουμένων που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.  Ο 58χρονος Κράζικοφ, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι στις 23 Αυγούστου του 2019 στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου, κατ΄εντολήν της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, βρίσκεται ήδη καθ' οδόν προς τη Ρωσία.  Μετά τη σύλληψή του από τις γερμανικές αρχές, είχαν αυξηθεί οι συλλήψεις δυτικών πολιτών στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικά όπλα, επισημαίνει η BILD.

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι μεταξύ των υπό ανταλλαγή κρατουμένων βρίσκεται και ο Γερμανός πρώην υγειονομικός υπάλληλος του Ερυθρού Σταυρού Ρίκο Κρίγκερ, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα σε θάνατο από δικαστήριο του Μινσκ με κατηγορίες για τρομοκρατία, για να του δοθεί μόλις προχθές χάρη από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

{https://twitter.com/aussiecossack/status/1819019275648282899}

Μεταξύ των κρατουμένων είναι και ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, που έγινε ο πρώτος δυτικός ανταποκριτής που συνελήφθη για κατασκοπεία.

Συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 ενώ βρισκόταν σε ένα ταξίδι στο Γεκατερίνμπουργκ. Οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονται ότι συνέλεγε πληροφορίες για τη CIA, αλλά ποτέ δεν δημοσιοποίησαν κανένα από τα υποτιθέμενα στοιχεία τους. Ο Γκέρσκοβιτς, η εφημερίδα του και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες.

Ανάρτηση για την απελευθέρωση των κρατουμέων έκανε και η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, σημειώνοντας ότι αυτοί είναι οι Ρώσοι που σώθηκαν από το καθεστώς Πούτιν.

{https://twitter.com/yulia_navalnaya/status/1819048680650908004}