Διεθνή

Πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Φωτογραφία: EPA - ΑΠΕ ΜΠΕ
Ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ. Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για να δεχτεί επίθεση

Οι Ισραηλινοί λαμβάνουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που το Ιράν και οι περιφερειακοί του σύμμαχοι επιτεθούν στη χώρα, ενώ τις τελευταίες ώρες αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ από αγαθά πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πεπεισμένη ότι το Ιράν θα προχωρήσει σε αντίποινα, με πληροφορίες να αναφέρουν ως κρίσιμη ημερομηνία το διήμερο 12-13 Αυγούστου, την ιερή ημέρα των Εβραίων Τισσά Μπε' Αβ.

Οι δημοτικές αρχές του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων του κεντρικού Ισραήλ άνοιξαν σήμερα το πρωί τα δημόσια καταφύγια, ενόψει μίας ενδεχόμενης επικείμενης επίθεσης του Ιράν και των περιφερειακών του συμμάχων τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, εκτός από τον Δήμο του Τελ Αβίβ, τα δημόσια καταφύγια έχουν ανοίξει στις πόλεις Ραμάτ Γκαν, Ρος ΧαΆιν, Κιριάτ Όνο και Χερτσλία. Ο Δήμος της Χάιφας ήδη από προχθές έχει προετοιμάσει την άμεση μετατροπή υπόγειων γκαράζ σε δημόσια καταφύγια χωρητικότητας χιλιάδων ατόμων.

Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ στο Ισραήλ

Η ισραηλινή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Victory δήλωσε ότι οι πωλήσεις κάποιων αγαθών αυξήθηκαν... ξαφνικά κατά 30%.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η εταιρεία στο CNN, οι Ισραηλινοί σπεύδουν να αγοράσουν κυρίως κονσέρβες τροφίμων, δημητριακά, ζυμαρικά, χαρτί υγείας, κατεψυγμένο κρέας, εμφιαλωμένο νερό και μαντηλάκια υγιεινής.

Ο δήμος της Ιερουσαλήμ εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που η πόλη δεχθεί επίθεση, διανέμοντας έναν κατάλογο με τους χώρους στάθμευσης που θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια και έναν με τα καταφύγια βομβών. Μάλιστα, υπάρχει και οδηγία οι κάτοικοι να φτάσουν στα καταφύγια μέσα σε 90 δευτερόλεπτα!

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ περιμένουν αντίποινα του Ιράν 12-13 Αυγούστου

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε στον ιστότοπο Axios ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πεπεισμένη ότι το Ιράν θα επιτεθεί εντός των επομένων ημερών στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αμερικανικό στρατός κάνει προετοιμασίες παρόμοιες με αυτές πριν από την ιρανική πυραυλική επίθεση στις 13 Απριλίου κατά του Ισραήλ.

Νεότερες πληροφορίες που φαίνεται να έχουν στη διάθεσή τους οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, αναφέρουν ότι η επίθεση του Ιράν θα ξεκινήσει την ιερή μέρα του εβραϊκού έθνους, (Τισσά Μπε' Αβ) που ξεκινά 12 Αυγούστου και τελειώνει στις 13 του ίδιου μήνα.