Διεθνή

Telegraph: Η Μοσάντ στρατολόγησε Ιρανούς πράκτορες για τη δολοφονία Χανίγια

Telegraph: Η Μοσάντ στρατολόγησε Ιρανούς πράκτορες για τη δολοφονία Χανίγια
«Είναι πλέον βέβαιο ότι η Μοσάντ προσέλαβε πράκτορες από τη μονάδα προστασίας Ansar al-Mahdi», αποκαλύπτει αξιωματούχος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην Telegraph - Πώς οργάνωσαν τη δολοφονία Χανίγια

Η Μοσάντ - υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ - προσέλαβε Ιρανούς πράκτορες ασφαλείας για να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε τρία διαφορετικά δωμάτια του κτιρίου όπου διέμενε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, αναφέρει χθεσινοβραδινό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Σύμφωνα πάντα με την Telegraph, αρχικό σχέδιο ήταν να δολοφονηθεί ο Χανίγιε τον Μάιο, όταν επισκέφθηκε την Τεχεράνη προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία του πρώην προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι.

Η επιχείρηση δεν προχώρησε λόγω του μεγάλου πλήθους που βρισκόταν μέσα στο κτίριο και της μεγάλης πιθανότητας αποτυχίας της, δήλωσαν δύο Ιρανοί αξιωματούχοι στη βρετανική εφημερίδα.

Αντ' αυτού, οι δύο πράκτορες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τρία δωμάτια του ξενώνα της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) στη βόρεια Τεχεράνη, όπου θα μπορούσε να διαμείνει σε νέα επίσκεψή του ο Χανίγια.

Οι πράκτορες εθεάθησαν να κινούνται αθόρυβα καθώς εισέρχονταν και έβγαιναν από πολλά δωμάτια μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που διαθέτουν υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του κτιρίου.

Στη συνέχεια εκτιμάται πως έφυγαν κρυφά από τη χώρα, διατηρώντας ωστόσο μια πηγή που βρισκόταν ακόμη στο Ιράν. Στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης πυροδότησαν τα εκρηκτικά στο δωμάτιο όπου διέμενε ο Χανίγια.

Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο Χανίγια, ο οποίος βρισκόταν στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

«Είναι πλέον βέβαιο ότι η Μοσάντ προσέλαβε πράκτορες από τη μονάδα προστασίας Ansar al-Mahdi», δήλωσε αξιωματούχος του IRGC στην Telegraph.

«Μετά από περαιτέρω έρευνα, βρέθηκαν επιπλέον εκρηκτικοί μηχανισμοί σε δύο ακόμη δωμάτια».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος των επίλεκτων στρατιωτικών δυνάμεων του IRGC έκανε λόγο για «ταπείνωση» του Ιράν και ένα τεράστιο κενό στο σύστημα ασφάλειας.

Σημειώνεται πως η δολοφονία Χανίγια ήταν μία μόνο από μια σειρά δολοφονιών ανώτερων στελεχών της Χαμάς, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ των Παλαιστινίων μαχητών και του Ισραήλ πλησιάζει τον 11ο μήνα του.

Τόσο η Χαμάς όσο και το Ιράν κατηγόρησαν το Ισραήλ και δεσμεύτηκαν να προβούν σε αντίποινα, αν και το Τελ Αβίβ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη αλλά ούτε και την έχει αρνηθεί.