Διεθνή

Σκληρή εκδίκηση κατά του Ισραήλ ετοιμάζουν Ιράν και Χεζμπολάχ - Ανατροπή με τη δολοφονία Χανίγια

Σκληρή εκδίκηση κατά του Ισραήλ ετοιμάζουν Ιράν και Χεζμπολάχ - Ανατροπή με τη δολοφονία Χανίγια
Η εκδίκηση της Τεχεράνης για την επίθεση θα είναι «σφοδρή και θα γίνει με κατάλληλο τρόπο, σε κατάλληλο χρόνο και τόπο».

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε στην Τεχεράνη από έναν πύραυλο μικρής ακτίνας δράσης που έφερε κεφαλή περίπου επτά κιλών, ανέφεραν σε μία σημερινή ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.

Η εκδίκηση της Τεχεράνης για την επίθεση θα είναι «σφοδρή και θα γίνει με κατάλληλο τρόπο, σε κατάλληλο χρόνο και τόπο», ανέφερε η ανακοίνωση που κατηγόρησε το Ισραήλ, την «τολμηρή και τρομοκρατική σιωνιστική κυβέρνηση» για τον θάνατο του Χανίγια.

Υπενθυμίζεται πως έρευνα των New York Times είχε αποκαλύψει ότι βόμβα είχε τοποθετηθεί στο κατάλυμα βετεράνων του πολέμου όπου φιλοξενείτο ο Χανίγια, πριν από μήνες. Την πληροφορία είχαν επιβεβαιώσει αξιωματούχοι από την Μέση Ανατολή. Ανάμεσά τους δύο Ιρανοί και ένας Αμερικανός. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η βόμβα μεταφέρθηκε στον χώρο λαθραία πριν από περίπου δύο μήνες.

Πότε και πώς θα χτυπήσει η Χεζμπολάχ το Ισραήλ

Νωρίτερα, το Ιράν δήλωσε ότι ο σύμμαχός του, η Χεζμπολάχ, αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ σε «βάθος» και να «μην περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους», ως απάντηση στη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης, του Φουάντ Σουκρ, την Τρίτη κοντά τη Βηρυτό.

Μετά το πλήγμα αυτό, «αναμένουμε ότι η Χεζμπολάχ θα επιλέξει περισσότερους στόχους και (θα πλήξει) σε βάθος (το Ισραήλ)», δήλωσε σήμερα η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Η Χεζμπολάχ και το (ισραηλινό) καθεστώς τηρούσαν ορισμένες γραμμές που η επίθεση (το βράδυ της Τρίτης) ξεπέρασε», δήλωσε η ιρανική αντιπροσωπεία. Πλέον, η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα περιορίσει την απάντησή της σε στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες μεταδίδονται και από αραβικά δίκτυα και στο Ισραήλ, το πλήγμα σχεδιάζεται την ιερή μέρα των Εβραίων, Tισά Μπαβ, στις 12 και 13 Αυγούστου. Όπως ανέφερε το γραφείο του Μπένιαμιν Νετανιάχου το Ισραήλ θα στείλει διαπραγματευτές στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Αxios, ο Mπάιντεν απαίτησε από τον Νετανιάχου να προχωρήσει αμέσως σε μια συμφωνία για εκεχειρία και επιστροφή των ομήρων, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει κλιμάκωση, δεν θα πρέπει να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τω μεταξύ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει επιπλέον ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή με μαχητικά και πολεμικά πλοία.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου είπε ότι, «οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αντίποινα ίσως να μην περιοριστούν σε μία απλή επίθεση ή ακόμα χειρότερα ότι το Τελ Αβίβ θα απαντήσει ξανά.

Οι πιθανοί στόχοι της ενδεχόμενης επίθεσης

Χάιφα

Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων – και άλλοι τόσοι στην μητροπολιτική περιοχή, αποτλεί πιθανό στόχο της ενδεχώμενης επίθεσης. Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και, κυρίως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Εκεί βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.

Τελ Αβίβ

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και με ακόμα 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή, είναι επίσης πιθανός στόχος. Αποτελεί έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό και κέντρο μεγάλων πανεπιστημίων. Δεδομένου ότι οι περισσότερες δυτικές χώρες, πλην των ΗΠΑ, δεν θεωρούν πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, έχουν στο Τελ Αβίβ τις πρεσβείες τους. Ήταν και μεταξύ των βασικών στόχων της προηγούμενης επίθεσης του Ιράν με 300 πυραύλους και ντρόουν και χρειάστηκε μία διεθνής συμμαχία, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, για να την αποκρούσει

Τοποθεσία εβραϊκών συμφερόντων

Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελέι επίσης κάποιο πιθανό στόχο.