Διεθνή

Έκτακτη οδηγία του Ιράν σε αεροσκάφη να αλλάξουν δρομολόγια

Έκτακτη οδηγία του Ιράν σε αεροσκάφη να αλλάξουν δρομολόγια Φωτογραφία: EPA/OSAMAH YAHYA - ΑΠΕ ΜΠΕ
Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ. Η έκτακτη NOTAM των ιρανικών Αρχών.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εντείνοντας τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη του Ισραήλ με το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το Ιράν εξέδωσε NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Η είδηση, μάλιστα, μεταδίδεται ως έκτακτη στα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει η Telegraph, το Ιράν φέρεται να έχει απορρίψει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση ως αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, την ώρα που το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επικείμενη επίθεση.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν σε Άραβες διπλωμάτες ότι δεν θα αποκλιμακώσουν, όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ, αλλά θα χτυπήσουν το Ισραήλ ακόμη και αν αυτό σήμαινε πόλεμο, δήλωσαν πηγές στη Wall Street Journal.

Την Κυριακή, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε στους συμμάχους του στην G7 ότι μια επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα, εκμυστηρεύτηκαν στο Axios τρεις πηγές που είχαν ενημερωθεί για το τηλεφώνημα.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να αποστείλουν διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του συμμάχου τους, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έχει σε ετοιμότητα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού και ελικόπτερα της RAF.

Η Ιορδανία, από την πλευρά της, έστειλε τον κορυφαίο διπλωμάτη της σε ένα σπάνιο ταξίδι στο Ιράν την Κυριακή, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κατευθύνθηκε στο Κάιρο για να αποκλιμακώσει την ένταση.