Διεθνή

Χάος στο Μπανγκλαντές: Διέφυγε στην Ινδία η πρωθυπουργός - Ο στρατός σχηματίζει προσωρινή κυβέρνηση

Χάος στο Μπανγκλαντές: Διέφυγε στην Ινδία η πρωθυπουργός - Ο στρατός σχηματίζει προσωρινή κυβέρνηση Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αρχηγός του στρατού του Μπανγκλαντές στρατηγός Γουάκερ-Ουζ-Σαμάν ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση» μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα, η οποία εγκατέλειψε την χώρα.

«Θα σχηματίσουμε προσωρινή κυβέρνηση», δήλωσε ο στρατηγός στο πλαίσιο του διαγγέλματος που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Η Σέιχ Χασίνα, η οποία εγκατέλειψε νωρίτερα με αυτοκίνητο το πρωθυπουργικό μέγαρο, επιβιβάσθηκε σε στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο την μετέφερε στην Ινδία λίγο πριν λιντσαριστεί από διαδηλωτές οι οποίοι εισέβαλαν στην πρωθυπουργική κατοικία.

Το CNN-News18 μετέδωσε ότι η τέως πρωθυπουργός προσγειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην πόλη Αγκαρτάλα της βορειοανατολικής Ινδίας.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών, η Ινδία θα προσφέρει ασφαλή διέλευση στην Σέιχ Χασίνα.

Έκρυθμη η κατάσταση στη χώρα

Την Κυριακή, τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και δεκάδων χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Το διαδίκτυο κόπηκε εντελώς για αρκετές ώρες εν μέσω της «Μεγάλης Πορείας στη Ντάκα».

Στους δρόμους έχει αναπτυχθεί ο Στρατός προκειμένου να επιβάλει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο οι διαδηλωτές αγνοούν.

Οι διαμαρτυρίες – ξεκίνησαν τον Ιούλιο κυρίως από φοιτητές – είχαν ως αίτημα την κατάργηση των ποσοστώσεων για τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο.

Ωστόσο, στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα πολύ ευρύτερο αντικυβερνητικό κίνημα.

Οι βίαιες ταραχές ώθησαν την κυβέρνηση να περιορίσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες Διαδικτύου σε ορισμένες περιοχές της χώρας

Ο ΟΗΕ ζήτησε να σταματήσει η «σοκαριστική βία» και κάλεσε τους πολιτικούς του Μπαγκλαντές και τις δυνάμεις ασφαλείας να αυτοσυγκρατηθούν.

Το Μπαγκλαντές κάποτε ανήκε στο Πακιστάν και μάλιστα η ευρύτερη περιοχή ονομάζονταν Ανατολικό Πακιστάν.

Στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο, έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 300 άτομα.