Επιχειρήσεις

Zara και H&M «τρέμουν» την κρίση στο Μπαγκλαντές

Zara και H&M «τρέμουν» την κρίση στο Μπαγκλαντές Φωτογραφία: M. Rennim on Unsplash
Μεγάλες αλυσίδες πώλησης ενδυμάτων - μεταξύ των οποίων οι ZARA και H&M - αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπες με σοβάρες καθυστερήσεις στην παραλαβή των τελευταίων συλλογών τους λόγω της τρέχουσας πολιτικής κρίσης στο Μπαγκλαντές.

Η τρέχουσα πολιτική αναταραχή στο Μπαγκλαντές αναμένεται να διαταράξει τη βιομηχανία ένδυσης της χώρας, επηρεάζοντας ενδεχομένως, εν μέσω διακοπών, και λιανοπώλητες - «γίγαντες» όπως η H&M και η Zara, σημειώνει δημοσίευμα του Reuters.

Με την χώρα να συγκλονίζεται από βίαια επεισόδια που έχουν αφήσει πίσω τουλάχιστον 300 νεκρούς και την μέχρι πρότινος πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα να εγκαταλείπει τη χώρα, τα εργοστάσια ένδυσης παραμένουν κλειστά και μάλιστα επ' αόριστον.

Σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδύματος του Μπαγκλαντές (BGMEA), η βιομηχανία έτοιμου ενδύματος αντιπροσωπεύει το 83% των συνολικών εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές.

Το Μπαγκλαντές ήταν παράλληλα πέρυσι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ενδυμάτων στον κόσμο, μετά την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξάγοντας ρούχα αξίας 38,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η H&M, η οποία προμηθεύεται τα ρούχα της από περίπου 10.000 εργοστάσια στο Μπαγκλαντές, δήλωσε ότι «ανησυχεί για τις εξελίξεις (στο Μπαγκλαντές)».

Πρόκειται για το τελευταίο πλήγμα στην αλυσίδα εφοδιασμού της μόδας, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα. Η H&M είχε αναγκαστεί τότε να αναβάλει ορισμένες από τις ανοιξιάτικες/καλοκαιρινές καμπάνιες της, δηλώνοντας πως εντείνει τις προσπάθειές της για την παράκτια παραγωγή της.