Διεθνή

Αποκλεισμένη η Βαρκελώνη - Η αστυνομία ψάχνει τον Πουτζντεμόν που επέστρεψε στην πόλη

Αποκλεισμένη η Βαρκελώνη - Η αστυνομία ψάχνει τον Πουτζντεμόν που επέστρεψε στην πόλη Φωτογραφία: EPA/ALBERTO ESTEVEZ
Η αστυνομική επιχείρηση επεκτάθηκε σε όλα τα μέρη της Καταλονίας, με σημεία ελέγχου σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέουν την Καταλονία με τη Γαλλία.

Η καταλανική αστυνομία έχει αποκλείσει τη Βαρκελώνη σε μια προσπάθεια να συλλάβει τον αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος είχε διαφύγει για χρόνια στο Βέλγιο και εμφανίστηκε ξανά στην πόλη την Πέμπτη, όπου μίλησε σε υποστηρικτές του, προτού...εξαφανιστεί. Εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και η αστυνομία έχει ενεργοποιήσει την επιχείρηση «κλουβί» (jaula) για τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με το Politico, αρχικά οι αστυνομικοί δημιούργησαν σημεία ελέγχου στις εξόδους της Βαρκελώνης, καθώς αναζητούν ένα όχημα στο οποίο φέρεται να επιβαίνει ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές αρχές από το 2017.

Αργότερα η αστυνομική επιχείρηση επεκτάθηκε σε όλα τα μέρη της Καταλονίας, με σημεία ελέγχου σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέουν την Καταλονία με τη Γαλλία.

29100605 f1e5c

Μίλησε σε υποστηρικτές του

Επτά χρόνια αφότου διέφυγε από την Ισπανία για να αποφύγει τη σύλληψη, ο Πουτζντεμόν επανεμφανίστηκε στη Βαρκελώνη μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές που τον επευφημούσαν, έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο. Μάλιστα είχαν σχηματίσει ένα «κλοιό» γύρω του.

«Παρ' όλες τις προσπάθειες να μας κάνουν κακό, ήρθα σήμερα εδώ για να τους υπενθυμίσω ότι είμαστε ακόμα εδώ και ότι δεν χρειάζεται να τα παρατήσουμε», είπε ο Πουτζντεμόν στο πλήθος. «Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία!», φώναξε...

29100763 f86b7

Μια πολυαναμενόμενη επιστροφή

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή του να επιστρέψει στη Βαρκελώνη για την ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της περιφέρειας, του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ιλάς, κάτι που θα έβαζε τέλος στα 14 χρόνια αυτονομιστικών κυβερνήσεων.

Λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της ομιλίας του, οι παρευρισκόμενοι φώναζαν «Πουτζντεμόν, ο πρόεδρός μας!» και «ανεξαρτησία!» περιμένοντας την άφιξή του, ενώ ορισμένοι φορούσαν μάσκες που απεικόνιζαν το πρόσωπο τού πρώην προέδρου της Καταλονίας.

«Δεν είμαι χαρούμενος. Γιατί θα ήθελα να είχα αποφύγει αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση να τον βλέπω να τον παίρνει η αστυνομία. Θα ήθελα πολύ να τον δω να κάνει μια μεγάλη είσοδο», δήλωσε ένας υποστηρικτής του στο POLITICO. «Αλλά τώρα φοβάμαι ότι θα είναι μια ταπεινωτική κατάσταση, ίσως τον πάρουν στη Μαδρίτη ακριβώς όπως το θήραμα σε κυνήγι».

Εάν ο Πουτζντεμόν συλληφθεί, πιθανότατα θα μεταφερθεί στη Μαδρίτη για να παρουσιαστεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου θα αποφασιστεί εάν θα σταλεί στη φυλακή μέχρι τη δίκη ή θα τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση.

 Καταλανός αστυνομικός συνελήφθη ως υπόπτος ότι βοήθησε τον Πουτζντεμόν να διαφύγει

Ένα μέλος των Mossos, της καταλανικής αστυνομίας, που θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τον αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν να διαφύγει και πάλι αφού εκφώνησε σύντομη ομιλία στη Βαρκελώνη σήμερα, συνελήφθη, έγινε γνωστό από την τοπική αστυνομία.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο αστυνομικός είναι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου με το οποίο ο Κάρλες Πουτζντεμόν διέφυγε μετά τη σύντομη επανεμφάνισή του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του κοντά στο καταλανικό κοινοβούλιο.