Διεθνή

Τέιλορ Σουίφτ: Τέσσερις συλλήψεις για το σχέδιο επίθεσης σε συναυλία της - Ανακρίνεται 15χρονος

Τέιλορ Σουίφτ: Τέσσερις συλλήψεις για το σχέδιο επίθεσης σε συναυλία της - Ανακρίνεται 15χρονος Φωτογραφία: EPA/MIGUEL A. LOPES
Ο 19χρονος βασικός ύποπτος σχεδίαζε να σκοτώσει «ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων» σε μια επίθεση αυτοκτονίας σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη.

Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί συνολικά για το σχέδιο επίθεσης με μαχαίρια και εκρηκτικά σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφ στη Βιέννη.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των αυστριακών αρχών ήδη από την Τετάρτη έχουν συλληφθεί 3 άτομα ενώ ο τέταρτος, ηλικίας 18 ετών και γνωστός του βασικού υπόπτου, τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη. Οι αρχές της Αυστρίας ανακοίνωσαν πως ο βασικός ύποπτος, ο 19χρονος σχεδίαζε να σκοτώσει «ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων» σε μια επίθεση αυτοκτονίας σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τις αρχές ο 19χρονος, ο οποίος στο παρελθόν είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, ομολόγησε ότι «σκόπευε να πραγματοποιήσει επίθεση χρησιμοποιώντας εκρηκτικά και μαχαίρια». Οι τρεις sold-out συναυλίες της ΤέιλορΣουίφτ στο Ernst Happel Stadium ακυρώθηκαν. Περισσότεροι από 195.000 άνθρωποι αναμενόταν να παρευρεθούν.

Τα τοπικά Μέσα ανέφεραν επίσης ότι ο 19χρονος είχε κλέψει χημικά από τον πρώην χώρο εργασίας του. Η εφημερίδα Kurier, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι ο άνδρας εργαζόταν σε μια εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων στην πατρίδα του, στο Ternitz, και ότι είχε κατασκευάσει μια βόμβας.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι είχε σχεδιάσει να οδηγήσει αυτοκίνητο πάνω στο πλήθος που θα συγκεντρωνόταν έξω από το γήπεδο. Αξιωματούχοι ασφαλείας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη δεν σχολίασαν από πού πήρε τα χημικά ο ύποπτος, αλλά ο επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας Franz Ruf είπε στους δημοσιογράφους ότι οι χημικές ουσίες και οι τεχνικές συσκευές που βρέθηκαν στο σπίτι του κύριου υπόπτου έδειξαν «συγκεκριμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες».

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Προστασίας του Κράτους και των Πληροφοριών της Αυστρίας (DSN) Omar Haijawi-Pirchner, δήλωσε ότι κατασχέθηκαν όπλα από το σπίτι του 19χρονου υπόπτου και ότι «στόχος του ήταν να αυτοκτονήσει και να σκοτώσει πλήθος κόσμου είτε σήμερα είτε αύριο στο η συναυλία».
Ο Ruf πρόσθεσε ότι ο 19χρονος είχε αναρτήσει ένα βίντεο στο ίντερνετ όπου εξομολογήθηκε το σχέδιό του, παράτησε τη δουλειά του στα τέλη του περασμένου μήνα και είχε ανακοινώσει ότι είχε «μεγάλα σχέδια».

Ο 19χρονος κύριος ύποπτος είναι Αυστριακός πολίτης που γεννήθηκε στη χώρα αλλά οι γονείς του είχαν καταγωγή από Βόρεια Μακεδονία. Είχε πρόσφατα αλλάξει την εμφάνισή του και «την προσάρμοσε στην προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους».

Ο δεύτερος ύποπτος, ο 17χρονος Αυστριακός τουρκικής ή κροατικής καταγωγής, εργαζόταν σε μια εταιρεία που θα «παρείχε υπηρεσίες» στο στάδιο όπου επρόκειτο να εμφανιστεί η Σουίφτ.

Ο 19χρονος και ο 17χρονος προφυλακίστηκαν ενώ ανακρίνεται ένας 15χρονος, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν «στον χώρο» του γηπέδου. Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν αναζητούσαν άλλους υπόπτους, ένας τέταρτος ύποπτος, ένας 18χρονος Ιρακινός πολίτης, συνελήφθη στη Βιέννη το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Gerhard Karner. Ο άνδρας πιστεύεται επίσης ότι έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.
Μιλώντας στην ενημέρωση της Πέμπτης, ο Karner είπε ότι «αποφεύχθηκε μια τραγωδία» και η επίθεση αποτράπηκε με τη βοήθεια διεθνών πληροφοριών.