Διεθνή

Γιατί η Ουκρανία αποφάσισε να εισβάλει στη Ρωσία - Οι τρεις θεωρίες

Γιατί η Ουκρανία αποφάσισε να εισβάλει στη Ρωσία - Οι τρεις θεωρίες
Ανάλυση Sky News. Σε νέα φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία. Προελαύνει στο Κουρσκ ο στρατός του Κιέβου.

Σε νέα φάση, γράφουν ξένα μέσα, πως έχει περάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την επίθεση του Κιέβου στο Κουρσκ η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα τολμηρή και υψηλού κινδύνου.

Για πρώτη φορά χθες βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, λέγοντας ότι η επιχείρηση είναι μέρος της κίνησης του Κιέβου να αποκαταστήσει δικαιοσύνη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή του Κιέβου όπου παρά τα συστήματα αεράμυνας που ενεργοποιήθηκαν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Όπως έγινε γνωστό ένας 35χρονος πατέρας με τον τετράχρονο γιο του ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια του κτιρίου τους που ισοπεδώθηκε, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Τόσο το Κίεβο, η περιφέρεια του αλλά και οι γύρω περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Και πολλοί διερωτώνται για το τι επιδιώκει η Ουκρανία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πέραν του σοκ που προκάλεσε στη Ρωσία, στην οποία και απέδειξε ότι τα σύνορά της δεν είναι ασφαλή, με τους αναλυτές να αναπτύσσουν εξηγήσεις αλλά και θεωρίες, αναφέρει το Sky News.

Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, η επίθεση θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει η Ουκρανία και να κρατήσει εδάφη που θα χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ουκρανικών δυνάμεων που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση, θα απαιτούσε δέσμευση ουκρανικών στρατευμάτων σε βάθος χρόνου για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές προσπάθειες να τους απωθήσουν. Ασαφές παραμένει αν το Κίεβο διαθέτει το τεράστιο δυναμικό που απαιτεί αυτό το σενάριο.

Η δεύτερη θεωρία θέλει την Ουκρανία να ελπίζει να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από τις θέσεις του μετώπου στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει τις δικές της άμυνες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην είναι απαραίτητο, δεδομένου του αριθμού των εφεδρειών εντός της Ρωσίας που είναι ακόμη σε θέση να αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με την τρίτη θεωρία, η Ουκρανία ενδεχομένως επιδιώκει να καταλάβει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Κουρσκ, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να αναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από μια σημαντική εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, που είχε καταληφθεί τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Ωστόσο και πάλι πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, που θα απαιτούσε σημαντικές ενισχύσεις.