Διεθνή

Γάζα: «Σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες» για κατάπαυση του πυρός - Η αντίδραση της Χαμάς

Γάζα: «Σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες» για κατάπαυση του πυρός - Η αντίδραση της Χαμάς Φωτογραφία: EPA/ HAITHAM IMAD
Η Χαμάς απορρίπτει τη νέα πρόταση των ΗΠΑ για τη Γάζα.

Οι συνομιλίες για μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, στο Κάιρο, με μια αμερικανική πρόταση «γέφυρα» στο τραπέζι, την οποία όμως ήδη απορρίπτει η Χαμάς.

Έπειτα από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, τις τελευταίες 48 ώρες, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ- που είναι οι μεσολαβήτριες χώρες- εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτή, η συνομιλίες ήταν «σοβαρές, εποικοδομητικές και διενεργήθηκαν σε θετική ατμόσφαιρα». Οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ παρουσίασαν στις δύο πλευρές μία πρόταση «γέφυρα», για την κάλυψη των κενών που απομένουν, ώστε να εφαρμοστεί γρήγορα μία συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Αυτή η πρόταση βασίζεται στον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν, στα τέλη Μαΐου και στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τις επόμενες ημέρες, οι αντιπροσωπείες θα συνεχίσουν την τεχνική επεξεργασία των λεπτομερειών για την εφαρμογή της συμφωνίας, μεταξύ άλλων και για την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων. Πριν από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν ξανά, στο Κάιρο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας υπό τους όρους που παρουσιάστηκαν σήμερα, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

Πλέον δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε περιθώριο για δικαιολογίες για περαιτέρω καθυστέρηση, τονίζουν οι μεσολαβήτριες χώρες. «Είναι ώρα να απελευθερωθούν οι όμηροι και οι κρατούμενοι, να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία. Τώρα έχει οριστεί το μονοπάτι για αυτό το αποτέλεσμα, για να σωθούν ζωές, να ανακουφιστούν οι πολίτες της Γάζας και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην περιοχή», καταλήγουν.

{https://x.com/MofaQatar_EN/status/1824451416406081588}

Όμως, η Χαμάς απορρίπτει τους νέους όρους, που τους χαρακτηρίζει «ισραηλινούς». Αυτοί μεταξύ άλλων προβλέπουν διατήρηση δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, ανέφερε αξιωματούχος της Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, μια πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των εκτοπισμένων, μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων για κρατούμενους», συμπλήρωσε.

NETWORK