Διεθνή

Η Σουηδία έδωσε άδεια για τη θανάτωση του 20% του πληθυσμού των καφέ αρκούδων

Η Σουηδία έδωσε άδεια για τη θανάτωση του 20% του πληθυσμού των καφέ αρκούδων Φωτογραφία: UNSPLASH
Οι αρχές στη Σουηδία λένε ότι έχουν χορηγήσει άδεια για κυνήγι ώστε να θανατωθούν περίπου 500 αρκούδες.

Αντιδράσεις από οικολόγους έχει προκαλέσει η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης να χορηγήσει άδεια σε κυνηγούς να θανατώσουν το 20% του πληθυσμού των καφέ αρκούδων.

Οι αρχές λένε ότι έχουν χορηγήσει άδεια για κυνήγι ώστε να θανατωθούν περίπου 500 αρκούδες. Αυτό αντιστοιχεί στο 20% περίπου του πληθυσμού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γεγονός που σημαίνει ότι ο πληθυσμός τους θα μειωθεί περίπου στις 2.000. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μείωση του πληθυσμού περίπου 40% από το 2008.

Ο μεγάλος αριθμός ωστόσο των αδειών που δόθηκαν φέτος σήμανε συναγερμό στους οικολόγους που προειδοποιούν ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε αφανισμό, ειδικά σε χώρες όπου δεν υπάρχει σωστή πρόνοια.

«Είναι καθαρά ένα κυνήγι τροπαίων» είπε ο Magnus Orrebrant, επικεφαλής της Σουηδικής Ένωσης Σαρκοβόρων ζώων. «Η διαχείριση της άγριας ζωής στη Σουηδία έχει να κάνει με τη θανάτωση ζώων αντί για τη διατήρηση τους στο καλύτερη δυνατό σημείο» πρόσθεσε.

Οι καφέ αρκούδες τη δεκαετία του 1920 ήταν αντικείμενο κυνηγιού σχεδόν σε σημείο αφανισμού στη Σουηδία αλλά χάρη στην προσεκτική διαχείριση που έγινε τα επόμενα χρόνια, ο πληθυσμός του ανέκαμψε το 2008 υπήρχαν 3.300 καφέ αρκούδες.Όμως τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αυξανόμενος αριθμός αρκούδων έχει πέσει «θύμα» των κυνηγών με αποκορύφωμα το ρεκόρ των 722 νεκρών πέρυσι.

Φέτος, έχουν εκδοθεί άδειες για να πυροβολήσουν 486 αρκούδες ενώ ένας επιπλέον απροσδιόριστος αριθμός αρκούδων ενδέχεται να σκοτωθεί σε περιπτώσεις που αποτελούν απειλή για τα ζώα εκτροφής. «Ακολουθούμε απλά τις οδηγίες της σουηδική κυβέρνησης» απαντά ο Magnus Rydholm, διευθυντής επικοινωνίας της Ένωσης για το Κυνήγι και την διαχείρισης της Άγριας Ζωής.

«Το θέμα αφορά απλά στην ισορροπία ανάμεσα στους πληθυσμούς των ανθρώπων και των αρπακτικών. Γιαυτό ξεκινά αύριο το κυνήγι] πρόσθεσε. Ωστόσο υπάρχουν και κυνηγοί που εκφράζουν ανησυχίες για τη μείωση του πληθυσμού.

Αν οι κυνηγοί συνεχίσουν να σκοτώνουν με τον ίδιο ρυθμό και την επόμενη χρονιά, τότε η χώρα θα απέχει μόνο μία χρονιά από τον ελάχιστο πληθυσμό των 1.400 καφέ αρκούδων, αριθμός που θεωρείται απαραίτητος για το οικοσύστημα και τη βιωσιμότητα από την Σουηδική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος.

Οι καφέ αρκούδες είναι ένα αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ευρώπη, και οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι υψηλές ποσοστώσεις θήρας παραβιάζουν την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, η οποία λέει ότι «απαγορεύεται το σκόπιμο κυνήγι ή η θανάτωση αυστηρά προστατευόμενων ειδών».

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, αυτή η απαγόρευση μπορεί να αρθεί ως «έσχατη λύση» για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, των καλλιεργειών ή της φυσικής χλωρίδας και πανίδας. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι η καφέ αρκούδα κινείται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλκες στη Σουηδία, λέει ο Orrebrant.

Ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 60% από τα τέλη του περασμένου αιώνα. Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι ένας μεγαλύτερος πληθυσμός αρκούδας θα έκανε τη Σουηδία πιο ελκυστικό προορισμό για οικολογικό τουρισμό, ο οποίος θα απέφερε περισσότερα έσοδα από την πώληση αδειών κυνηγιού.