Ελλάδα

Κώστας Λαγουβάρδος: Εξετάζοντας 350 σενάρια - Αυτός είναι ο καιρός του Οκτωβρίου

Κώστας Λαγουβάρδος: Εξετάζοντας 350 σενάρια - Αυτός είναι ο καιρός του Οκτωβρίου Φωτογραφία: SOOC/ NIKOS LIMPERTAS
Το γράφημα για τις καιρικές συνθήκες τον επόμενο μήνα.

Θερμότερος του κανονικού θα είναι ο Οκτώβριος στην Ελλάδα και την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις καιρού που εκδόθηκαν αυτό τον μήνα, επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επεξεργάστηκε 350 πιθανά σενάρια για αυτή την πρόγνωση. Γράφημα που ανάρτησε δείχνει ότι σύμφωνα με το 80% των διαθέσιμων σεναρίων, η μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

«Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2 °C (30%) και 0-1 °C (26%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 24%. Τέλος, υπάρχει 20% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία», επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Ωστόσο σημειώνει ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών.

«Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή», συμπληρώνει.

{https://www.facebook.com/lagouvardos.kostas/posts/pfbid0Xg8UMY9MfBWqxHYcfL4yYe1scHumQWNEkpx9BuXeAkpEDMPFzWnoTjBbgBph6Z4bl}