Διεθνή

Θρίαμβο Χάρις δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το debate: «Κλονίστηκαν» 1 στους 4 υποστηρικτές του Τραμπ

Θρίαμβο Χάρις δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το debate: «Κλονίστηκαν» 1 στους 4 υποστηρικτές του Τραμπ
Πόσο εμφατική ήταν η νίκη της Καμάλα Χάρις στο debate της Τρίτης; Το μήνυμα των πρώτων δημοσκοπησέων για τις κάλπες του Νοεμβρίου

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης μια από τις πιο θριαμβευτικές εμφανίσεις σε debate των τελευταίων δεκαετιών.

Το πόσο ακριβώς θα μπορούσε η τηλεμαχία να επηρεάσει την κούρσα παραμένει άγνωστο, με τον Dan Balz της Washington Post να σχολιάζει πως «είμαστε μια πολύ πολωμένη χώρα και δεν βλέπουμε πλέον μεγάλες και ξαφνικές αλλαγές στις δημοσκοπήσεις».

Μετά το debate έχουμε ήδη στη διάθεσή μας δύο δημοσκοπήσεις - μία από το CNN και μία από το YouGov.

Η δημοσκόπηση του CNN έδειξε ότι η Χάρις κέρδισε το ντιμπέιτ με 63% έναντι 37% - μεταξύ των ατόμων που παρακολούθησαν το debate - ενώ η δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι κέρδισε με 54-31 μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν τουλάχιστον μέρος του (με το 14% να παραμένει αναποφάσιστο.

Ο Τραμπ έχει επικαλεστεί τα δικά του... απίθανα μεγάλα περιθώρια νίκης σε ορισμένες μη επιστημονικές διαδικτυακές δημοσκοπήσεις - αναρτώντας μια σειρά από αυτές στο Truth Social - ωστόσο οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό εκλογικό σώμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ποσοστά της Χάρις είναι αντίστοιχα με εκείνα που συγκέντρωσε ο Τραμπ μετά την ολέθρια εμφάνιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο debate της 27ης Ιουνίου, μια εμφάνιση που τελικά τον οδήγησε να εγκαταλείψει την κούρσα.

Τότε, η δημοσκόπηση του CNN έδειχνε ότι ο Τραμπ κέρδισε το ντιμπέιτ με 67-33, ενώ η δημοσκόπηση της YouGov έδειχνε ότι ο Τραμπ κέρδισε με 43-22.

Η επίδοση της Χάρις κατατάσσεται στις πιο αποφασιστικές νίκες στην πρόσφατη ιστορία, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι ένα δυνατό debate δεν μεταφράζεται πάντα απαραίτητα σε νίκη στον Λευκό Οίκο.

Οι μεγαλύτερες διαφορές που έχουν καταγραφεί:

  • Νίκη Μπάιντεν με 60-28 στο πρώτο debate του 2020 εναντίον του Τραμπ, όταν ο Τραμπ είχε επικριθεί ευρέως για τις συνεχείς διακοπές και τις απόπειρές του να αποφύγει να αποκηρύξει τη ρατσιστική βία.
  • Νίκη της Χίλαρι Κλίντον με 62-27 έναντι του Τραμπ στο πρώτο debate του 2016.
  • Νίκη του Μιτ Ρόμνεϊ με 67-25 επί του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο πρώτο debate του 2012.
  • Νίκη του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον με 59-29 επί του Μπομπ Ντόουλ στα μέσα Οκτωβρίου του 1996.

Η διαφορά που κατέγραψε η Χάρις, πάντως, ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που καταγράφηκε σε 20 ακόμη δημοσκοπήσεις που έχει διεξάγει το CNN μετά από debates από το 1984 και εξής. 

Ίσως η χειρότερη επίδοση της αντιπροέδρου στη δημοσκόπηση ήταν στις θεματικές της οικονομίας (προβάδισμα Τραμπ 55-35) και της μετανάστευσης (προβάδισμα Τραμπ 56-33). Από ότι φαίνεται, οι επιθέσεις του Τραμπ στους συγκεκριμένους τομείς έχουν πιάσει τόπο.

Το πιο ενδιαφέρον όμως εύρημα είναι πως στο ερώτημα αν οι ψηφοφόροι υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν ψήφο μετά το debate, οι υποστηρικτές του Τραμπ είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από τους υποστηρικτές της αντιπροέδρου να δηλώσουν ότι η τηλεμαχία τους έκανε να το... ξανασκεφτούν.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των υποστηρικτών του Τραμπ δηλώνει επηρεασμένο από την αναμέτρηση: 6% είπαν ότι άλλαξε την ψήφο τους και 17% είπε ότι τους έκανε να το ξανασκεφτούν.

Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των υποστηρικτών του Μπάιντεν μετά το debate της 27ης Ιουνίου. Αν ο Τραμπ χάσει έστω και ένα κλάσμα αυτών των ψηφοφόρων, αυτό μπορεί να έχει κομβική σημασία στην ετυμηγορία της κάλπης.

NETWORK