Πολιτική

Από αποτυχία σε αποτυχία οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για αναστροφή του κλίματος

Από αποτυχία σε αποτυχία οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για αναστροφή του κλίματος
Πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, αντί για ενδείξεις πολιτικού οφέλους από την παρουσίαση της δέσμης των 45 μέτρων, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με κοινωνικές αντιδράσεις.

Και το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώνεται να… απολογείται απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που θεωρητικά επιδιώκει να στηρίξει η κυβέρνηση και να υπόσχεται σε αυτές περισσότερες παροχές στο μέλλον, είναι ενδεικτικό της αποτυχίας του βασικού στόχου που είχε τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου για μία κυβερνητική επανεκκίνηση.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ σηματοδοτεί επί της ουσίας μία ακόμη αποτυχία του πρωθυπουργού να αλλάξει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα και έρχεται να επιβεβαιώσει τις βαθιές ρίζες που αποκτά πλέον η δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας για την κυβερνητική πολιτική, διαψεύδοντας όσους στο Μέγαρο Μαξίμου την αντιμετωπίζουν ως πρόσκαιρη.

Το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα μετά και το ορόσημο της ΔΕΘ είναι ότι περίπου 3 μήνες μετά την ψυχρολουσία των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης έχει δει όλες τις μείζονες πολιτικές πρωτοβουλίες του να μην αποδίδουν τα προσδοκώμενα στην κατεύθυνση αναστροφής της πτωτικής πορείας του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο υποχωρεί και στις νέες δημοσκοπήσεις.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που ακολούθησε το 28%

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που ακολούθησε το 28% των ευρεωκλογών ξεχάστηκε πολύ γρήγορα και τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που εξακολουθεί να παρουσιάζει η κυβέρνηση, καθιστούν θέμα χρόνου την επάνοδο στο προσκήνιο ενδεχόμενων νέων στοχευμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Σενάρια άλλωστε που ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως περί επιστροφής του κ Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ενδεικτικά του προβληματισμού που υφίσταται για την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η δεξιά στροφή που πραγματοποιεί ο κ. Μητσοτάκης υπό την πίεση και της ίδιας της ΚΟ της ΝΔ, δεν δείχνει να αποδίδει καθώς οι πολιτικές δυνάμεις στα δεξιά της ΝΔ εξακολουθούν να ενισχύονται, ενώ και τα γαλάζια εσωκομματικά προβλήματα παραμένουν, με πρώτο εκείνο της απόλυτης διαφοροποίησης του κ. Σαμαρά που είναι σαφές ότι δεν εξαντλείται στην ομιλία του, τον Ιούλιο, στο Πολεμικό Μουσείο.

Το άνοιγμα Μητσοτάκη στο δεξιό ακροατήριο αποδεικνύεται όμως ανεπιτυχές και σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεταναστευτικό.

Ταυτόχρονα, η διάκριση που έκανε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ μεταξύ των δυνάμεων στα δεξιά της ΝΔ- αποσυνδέοντας κάποιες από αυτές από την ακροδεξιά- ενίσχυσαν την αίσθηση ότι ο φιλελεύθερος Κ. Μητσοτάκης, που μέχρι πρότινος κυριαρχούσε στο χώρο του κέντρου, μπορεί να βλέπει πλέον και σε κατεύθυνση κυβερνητικής συνεργασίας με κάποια πολιτική δύναμη εκ δεξιών της ΝΔ. Δεν πρόκειται βέβαια για κεραυνό εν αιθρία καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε σπεύσει, κατά την περίοδο που εξελίσσονταν οι διαβουλεύσεις για τους νέους επικεφαλείς των ευρωπαϊκών θεσμών, να διαχωρίσει την Τζόρτζια Μελόνι από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Η χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη του πρωθυπουργού υπήρξε πάντως αποκαλυπτική της αδυναμίας της κυβέρνησης να πείσει για την επάρκεια των ανακοινώσεων στην ΔΕΘ.

Πέντε ημέρες μετά την παρουσία του στην Θεσσαλονίκη, αναγνώρισε ότι για τους ένστολους η κυβέρνηση έκανε μία "μικρή κίνηση", κατώτερη των προσδοκιών που υπήρχαν και προσπάθησε να καθησυχάσει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι και του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια μεγαλύτερη αύξηση.

Για τους πυροσβέστες και τους νοσηλευτές τόνισε επίσης πως "όταν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα θα τα κάνουμε".

Τέλος, η κυβέρνηση επιδίδεται μετά την ΔΕΘ και σε ένα παιχνίδι με τις λέξεις όσον αφορά τις αυξήσεις στο νερό, υποστηρίζοντας ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις αλλά μια "αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού", "την οποία κανείς δεν πρόκειται ούτε καν ουσιαστικά να προσέξει στον λογαριασμό του", όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.