Διεθνή

Κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή μετά το σφυροκόπημα Χεζμπολάχ σε Ισραήλ: Διάγγελμα Νασράλα - Απάντηση από Νετανιάχου

Κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή μετά το σφυροκόπημα Χεζμπολάχ σε Ισραήλ: Διάγγελμα Νασράλα - Απάντηση από Νετανιάχου Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ώρα μηδέν στη Μέση ανατολή μετά το σφυροκόπημα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τη Μέση Ανατολή μετά τα αντίποινα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι «γύρω στα εκατό» αεροσκάφη του «στοχοθέτησαν και κατέστρεψαν χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ» στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε για να αποτρέψει επίθεση ευρείας κλίμακας του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εξαπέλυσε «μεγάλο αριθμό drones» και «πάνω από 320» ρουκέτες Κατιούσα σε 11 στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σε αντίποινα για τον θάνατο στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου.

{https://x.com/LeiSueli6718/status/1827636656213524729}

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα κάνει «το παν» για την «ασφάλεια» των κατοίκων του βόρειου τμήματός του

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την άμυνά του, μερικές ώρες μετά την εκτόξευση από τη λιβανική Χεζμπολά εκατοντάδων ρουκετών τύπου Κατιούσα και drones εναντίον της επικράτειάς του, σε αντίποινα για τον θάνατο ανώτερου στελέχους του σιιτικού κινήματος στα τέλη του περασμένου μήνα σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια» και «να συνεχίσουμε να τηρούμε μια απλή αρχή: όποιος μας κάνει κακό — του κάνουμε κακό», ανέφερε κ. Νετανιάχου καθώς άρχιζε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα θα απευθύνει ομιλία στις 18:00

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θα απευθύνει ομιλία σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), μετά την ανακοίνωση του κινήματός του ότι διεξήγαγε επίθεση ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, αναφέρει το ίδιο σε ανακοίνωσή του.

Η ομιλία του Χασάν Νασράλα θα αφορά «τις τελευταίες εξελίξεις», διευκρίνισε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της.

Τα πυρά του λιβανικού σιιτικού κινήματος ήταν μέρος μιας «μεγαλύτερης επίθεσης που είχε σχεδιαστεί και μπορέσαμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτής σήμερα το πρωί», σημείωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός, ανακοινώνοντας ότι διεξήγαγε προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο για να αποτρέψει μια «επίθεση ευρείας κλίμακας» της Χεζμπολάχ.

Ο ΟΗΕ και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζητούν να σταματήσει η κλιμάκωση

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα όπως και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησαν σήμερα να υπάρξει αποκλιμάκωση μεταξύ του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ο Νατζίμπ Μικάτι επεσήμανε ότι «είχε επαφές με τους φίλους του Λιβάνου ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση», αφού η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, το οποίο προέβη σε αμυντικά πλήγματα στο λιβανέζικο έδαφος για να περιορίσει το εύρος της επίθεσης.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ (Unifil) που είναι ανεπτυγμένη στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ «να απέχουν από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πιο επείγον είναι «να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα και να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του ΟΗΕ», η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Στην κοινή τους ανακοίνωση η συντονίστρια του ΟΗΕ και η Unifil υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη «επιστροφής στην παύση των εχθροπραξιών μετά την εφαρμογή της απόφασης 1701».

Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ μπορούν να αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα της χώρας που συνορεύει με το Ισραήλ.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πολέμου στον Λίβανο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας έκκληση για σταθερότητα.

NETWORK