Διεθνή

Ασθενείς αναγκάζονται να εκκενώσουν νοσοκομείο στη Γάζα μετά από ισραηλινή εντολή

Ασθενείς αναγκάζονται να εκκενώσουν νοσοκομείο στη Γάζα μετά από ισραηλινή εντολή Φωτογραφία: EPA/STR
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ μόλις 16 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα, λειτουργούν μερικώς.

Ένα από τα τελευταία λειτουργικά νοσοκομεία στη Γάζα, το al-Aqsa στην περιοχή Deir al-Balah εκκενώνεται μετά από ισραηλινή εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις γύρω περιοχές.

Ο στρατός δεν διέταξε αποκλειστικά την εκκένωση του συγκεκριμένου νοσοκομείου, που βρίσκεται στην κεντρική Γάζα, αλλά προειδοποίησε ότι πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά της Χαμάς σε όλη την περιοχή και κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Οι ασθενείς και κάτοικοι που είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο φοβούνται ότι ίσως το νοσοκομείο γινόταν στόχος ισραηλινής επιδρομής.

Ο υπουργός υγείας της Γάζα κάλεσε τους περίπου 100 εναπομείναντες ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό να προστατευθούν. Δημοσιογράφοι του Associated Press είπαν ότι είδαν ανθρώπους να φεύγουν από το νοσοκομείο και τις γύρω περιοχές τη Δευτέρα. Άλλοι έσπρωχναν τους συγγενείς ή τα άρρωστα παιδιά τους με αναπηρικά αμαξίδια ενώ άλλοι είχαν μαζί τους σάκους με ρούχα, στρώματα και κουβέρτες. Στην περιοχή εκκενώθηκαν επίσης και τέσσερα σχολεία.

«Πού θα βρούμε φάρμακα» είπε η Adliyeh al-Najjar στο Associated Press. «Πού θα πάνε οι ασθενείς σας εμένα;». «Η μοίρα μας είναι να πεθάνουμε. Δεν υπάρχει μέρος για μας. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάμε» είπε η Fatimah al-Attar.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είπαν ότι πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στην Deir al-Balah. Ωστόσο το ιατρικό προσωπικό αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι υπήρχαν μαχητές μέσα στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας μόλις 16 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα, λειτουργούν μερικώς.