Υγεία

Μεγάλη καθυστέρηση στην ενεργειακή αναβάθμιση του Ευαγγελισμού: Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα στη Βουλή

Μεγάλη καθυστέρηση στην ενεργειακή αναβάθμιση του Ευαγγελισμού: Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα στη Βουλή
Oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν μεταξύ άλλων για τις ενέργειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου «για τον έλεγχο και την συντήρηση των εγκαταστάσεων και υποδομών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, με δεδομένο την μεγάλη έλλειψη προσωπικού και τον αποδεκατισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης που καταγράφεται στην υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Ευαγγελισμού φέρνουν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου.

Ένα παραλίγο τραγικό γεγονός στο Νοσοκομείο στις 4 Σεπτεμβρίου (η μπαλκονόπορτα 6κλινου θαλάμου αποκολλήθηκε από την θέση της και «έπεσε» με δύναμη πάνω στην κουπαστή του μπαλκονιού του 8ου ορόφου το οποίο «βλέπει» στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου), έφερε ξανά στο προσκήνιο την αδιαφορία της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος «Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων- παραγωγή ενέργειας από Μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε νοσοκομεία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” για την ενεργειακή αναβάθμιση και του εν λόγω κτηρίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2019 και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. «Το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός" είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό με χρηματοδότηση ύψους 2.429.496 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου ΠΑΤΕΡΑ και περιλαμβάνει την αλλαγή των κουφωμάτων και υαλοπινάκων, του κλιματισμού και των ΗΜ εγκαταστάσεων του κτηρίου ΠΑΤΕΡΑ.

«Η ένταξη περιλάμβανε δεκατέσσερα νοσοκομεία του ΕΣΥ με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 45.6 εκατομμυρίων», σημειώνουν στην ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας, οι βουλεύτριες και οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αφού παρατηρήσουν ότι «αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου οι υγειονομικοί να μπορούν να παρέχουν αποτελεσματικά και με επάρκεια τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, η άσκηση των καθηκόντων τους να γίνεται σε ασφαλές περιβάλλον και όχι πχ σε χώρους που καταρρέουν, πέφτουν οροφές ή μπαλκονόπορτες», θυμίζουν την εκπρόθεσμη απάντηση του Υπουργείου, τον περασμένο Νοέμβριο, σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, τον Ιούλιο πέρσι, σχετικά με τον ανεπαρκή κλιματισμό του Ευαγγελισμού. Τότε το Υπουργείο απαντούσε ότι ενόψει της έναρξης των εργασιών «αναμενόταν η κατάθεση δικαιολογητικών για την κατακύρωση της Σύμβασης», οι βουλεύτριες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θέτουν έτσι το ερώτημα σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες σήμερα;

Θέτουν επίσης το ερώτημα σχετικά με τις ενέργειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου «για τον έλεγχο και την συντήρηση των εγκαταστάσεων και υποδομών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, με δεδομένο την μεγάλη έλλειψη προσωπικού και τον αποδεκατισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Τέλος ζητούν να μάθουν που βρίσκεται συνολικά η πορεία υλοποίησης του προαναφερθέντος ΕΣΠΑ στο σύνολο των υπολοίπων νοσοκομείων που συμπεριελήφθησαν στο πρόγραμμα καθώς στην απάντηση του Υπουργείου το Νοέμβριο του 2023. Και ειδικότερα ποιες είναι οι «σημαντικές παρεμβάσεις που περιλάμβανε το “ευρύ πλαίσιο” για τη βελτίωση “της θερμομονωτικής ικανότητας, καθώς και αναβάθμισης των συστημάτων ψύξης - θέρμανσης - κλιματισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων", στο οποίο γενικόλογα αναφερόταν η απάντηση του Υπουργείου το Νοέμβριο του 2023».

Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Μεγάλη καθυστέρηση στην ενεργειακή αναβάθμιση του “Ευαγγελισμού”

"Το ΕΣΥ όχι μόνο δεν καταρρέει αλλά ανακαινίζεται εκ βάθρων" δήλωνε ο υπουργός Υγείας, στις 3/9/2024, σε επίσκεψη του στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Η επικίνδυνη όμως καθημερινότητα, που με ιδεολογική επιμέλεια "χτίζει" επί 4.5 χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, είναι αποκαλυπτική. Ύστερα από τις οροφές που έχουν καταρρεύσει στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, τον “Άγιο Δημήτριο” στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό στο Ρίο, και τελευταία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας που είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ασθενούς, μια ημέρα μόλις μετά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες και τις φωτογραφίες που μας κοινοποιήθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, 11:40 πμ, η μπαλκονόπορτα 6κλινου θαλάμου αποκολλήθηκε από την θέση της και "έπεσε" με δύναμη πάνω στην κουπαστή του μπαλκονιού του 8ου ορόφου το οποίο "βλέπει" στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου "Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ". Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όλα έγιναν ξαφνικά χωρίς κάποιος να ακουμπήσει την πόρτα. Ευτυχώς, δεν υπήρξε κάποιος ασθενής, συνοδός ή εργαζόμενος στην τοποθεσία αυτή και δεν αποκολλήθηκε κάποιο κομμάτι της μπαλκονόπορτας, το οποίο αν έπεφτε από τον 8ο όροφο του κτηρίου, στο πιο πολυσύχναστο σημείο του νοσοκομείου, την κεντρική πύλη, θα είχαμε τραγικά αποτελέσματα.

Το παραλίγο τραγικό γεγονός όμως δεν "έτυχε πέτυχε" λόγω των αβελτηριών στην υλοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση και του εν λόγω κτηρίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2019 και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Η ένταξη περιλάμβανε δεκατέσσερα νοσοκομεία του ΕΣΥ με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 45.6 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης "Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων- παραγωγή ενέργειας από Μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε νοσοκομεία" του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020.

Το νοσοκομείο Γ.Ν.Α. "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό με χρηματοδότηση ύψους 2.429.496 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου ΠΑΤΕΡΑ και περιλαμβάνει την αλλαγή των κουφωμάτων και υαλοπινάκων, του κλιματισμού και των ΗΜ εγκαταστάσεων του κτηρίου ΠΑΤΕΡΑ. Θυμίζουμε ότι σε σχετική ερώτηση που καταθέσαμε στις 27 Ιουλίου 2023 σχετικά με τις συνθήκες καύσωνα στις οποίες νοσηλεύονται οι ασθενείς και αναγκάζονται να εργάζονται οι εργαζόμενοι λόγω έλλειψης κλιματισμού (https://www.renadourou.gr/2023/07/27/tria-erothmata-ths-r-doyroy-pros-ton-ypoyrgo-ygeias-gia-ton-aneparkh-klimatismo-ston-eyaggelismo-me-anemisthres-kata-toy-kaysona/) , στην εκπρόθεσμη απάντησή του το Υπουργείο επιβεβαίωσε την μεγάλη καθυστέρηση έναρξης των σχετικών εργασιών, αναφέροντας ότι : “αναμένεται η κατάθεση δικαιολογητικών για την κατακύρωση της Σύμβασης και την έναρξη των εργασιών”.

Επειδή η υγεία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών,

Επειδή η νοσηλεία των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία απαιτεί μεταξύ άλλων ένα θεραπευτικό και ασφαλές περιβάλλον,

Επειδή αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου οι υγειονομικοί να μπορούν να παρέχουν αποτελεσματικά και με επάρκεια τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, η άσκηση των καθηκόντων τους να γίνεται σε ασφαλές περιβάλλον και όχι πχ σε χώρους που καταρρέουν, πέφτουν οροφές ή μπαλκονόπορτες,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

1. Σε ό,τι αφορά στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ με τίτλο "Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων- παραγωγή ενέργειας από Μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε νοσοκομεία" του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, στο νοσοκομείο "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" : έναν χρόνο μετά από την εκπρόθεσμη απάντηση του Υπουργείου σας, στις 8 Νοεμβρίου 2023, ότι αναμενόταν “η κατάθεση δικαιολογητικών για την κατακύρωση της Σύμβασης” προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές σήμερα;

2. Ποιες οι ενέργειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου για τον έλεγχο και την συντήρηση των εγκαταστάσεων και υποδομών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, με δεδομένο την μεγάλη έλλειψη προσωπικού και τον αποδεκατισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας;

3. Ποια είναι η πορεία υλοποίησης του προαναφερθέντος ΕΣΠΑ στο σύνολο των υπολοίπων 13 νοσοκομείων που συμπεριελήφθησαν στο πρόγραμμα σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου το Νοέμβριο του 2023; Ποιες είναι ειδικότερα οι “σημαντικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονταν σε “ευρύ πλαίσιο” για τη βελτίωση “της θερμομονωτικής ικανότητας, καθώς και αναβάθμισης των συστημάτων ψύξης - θέρμανσης - κλιματισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων”, όπως σημειωνόταν γενικόλογα στην απάντηση του Υπουργείου το Νοέμβριο του 2023;»

NETWORK