Διεθνή

Ένα μοναχικό δελφίνι που αναζητά σύντροφο κατηγορείται για επιθέσεις σε ανθρώπους

Ένα μοναχικό δελφίνι που αναζητά σύντροφο κατηγορείται για επιθέσεις σε ανθρώπους Φωτογραφία: UNSPLASH
Εικάζεται ότι το δελφίνι βρίσκεται πίσω από 18, μέχρι στιγμής, επιθέσεις φέτος κοντά στην πόλη Mihama.

Ένα μοναχικό και μάλλον σεξουαλικά απογοητευμένο δελφίνι «κατηγορείται» για την αύξηση των επιθέσεων σε κολυμβητές σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ιαπωνίας.

Εικάζεται ότι το ρινοδέλφινο εικάζεται ότι βρίσκεται πίσω από 18, μέχρι στιγμής, επιθέσεις φέτος κοντά στην πόλη Mihama. Σε μία από αυτές ένα παιδί δημοτικού χρειάστηκε τουλάχιστον 20 ράμματα σε δάχτυλό του. Πέρυσι, τουλάχιστον έξι άτομα δέχθηκαν επίθεση ενώ ένας κολυμβητής τραυματίστηκε και έσπασε τα πλευρά του.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι τα θηλαστικά όχι μόνο μπορούν να δαγκώσουν με τα αιχμηρά δόντια τους και να προκαλέσουν αιμορραγία αλλά μπορούν ακόμα να «σύρουν το θύμα μέσα στη θάλασσα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία απειλητική για τη ζωή του θύματος συνθήκη».

Ο Tadamichi Morisaka, ειδικός στα θαλάσσια κήτη από το πανεπιστήμιο του Mie στην Ιαπωνία είπε ότι το αποτύπωμα από το ραχιαίο πτερύγιο που εντοπίστηκε στα δάχτυλα ενός άνδρα σε μια παραλία στην Tsuruga ταίριαζε με εκείνο ενός δελφινιού μήκους 2,5 μέτρων που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της επαρχίας Fukui πέρυσι.

Το ραχιαίο πτερύγιο είναι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα ενός δελφινιού, καθώς το καθένα έχει διακριτικές εγκοπές, ραβδώσεις και χρωματισμό. «Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι πρόκειται για το ίδιο δελφίνι, καθώς τα τραύματα στο ουραίο πτερύγιο είναι παρόμοια με εκείνο του δελφινιού στα ανοιχτά της ακτής πέρυσι, και είναι σπάνιο τα δελφίνια, που συνήθως κινούνται σε ομάδες, να είναι μόνα τους. για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο καθηγητής Morisaka στο NHK.

Πρόσθεσε ότι τα αρσενικά ρινοδέλφινα επικοινωνούν «παίζοντας και δαγκώνοντας το ένα το άλλο. Δεν προσπαθούν να τραυματίσουν ανθρώπους, αλλά χρησιμοποιούν τον τρόπο επικοινωνίας των δελφινιών με τους ανθρώπους».

Άλλοι πάλι έχουν διάφορες θεωρίες για το γιατί το ίδιο πλάσμα μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις - συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας για σεξ.
«Τα ρινοδέλφινα είναι πολύ κοινωνικά ζώα και αυτή η κοινωνικότητά τους μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους» είπε ο Dr Simon Allen, βιολόγος και ερευνητής.

«Όπως στην περίπτωση των ανθρώπων και άλλων κοινωνικών πλασμάτων, οι σεξουαλικές διακυμάνσεις, η σεξουαλική απογοήτευση ή η επιθυμία αν κυριαρχήσει μπορεί να κάνει το δελφίνι να τραυματίσει τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρά. Δεδομένου ότι είναι τόσο ισχυρά ζώα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό στον άνθρωπο». Ο dr. Allen πρόσθεσε ότι το δελφίνι μπορεί να «εξορίστηκε από τη δική του κοινότητα και να αναζητά εναλλακτική συντροφιά».

Παρά τη φήμη τους, ότι είναι φιλικά προς τον άνθρωπο, οι επιθέσεις από δελφίνια μπορούν να αποβούν μοιραίες, Το 1994, ένα δελφίνι στη Βραζιλία επιτέθηκε σε δύο άνδρες που επιχείρησαν να ανέβουν πάνω του.Ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Το δελφίνι, που είχε το προσωνύμιο Tião, πιστεύεται ότι πριν από αυτή την επίθεση είχε τραυματίσει τουλάχιστον 22 άτομα.