Διεθνή

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ λέει ότι υπέκυψε στις πιέσεις του Λευκού Οίκου - Και το μετανιώνει

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ λέει ότι υπέκυψε στις πιέσεις του Λευκού Οίκου - Και το μετανιώνει Φωτογραφία: EPA/ TASOS KATOPODIS
«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αν κάτι τέτοιο συμβεί ξανά», επισημαίνει σε επιστολή ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ λέει ότι μετανιώνει που υπέκυψε στις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να λογοκρίνει αναρτήσεις για τον κορονοϊό στο Facebook και το Instagram, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο ιδρυτής της Meta ανέφερε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου «επανειλημμένα πίεσαν» την εταιρεία να «λογοκρίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο για την Covid-19».

«Το 2021, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν, μεταξύ άλλων του Λευκού Οίκου, επανειλημμένα πίεσαν τις ομάδες μας επί μήνες να λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο για την Covid-19- και χιουμοριστικό ή σατιρικό- και εξέφρασαν μεγάλο εκνευρισμό με τις ομάδες μας όταν δεν συμφωνούσαμε», ανέφερε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε επιστολή προς τον Τζιμ Τζόρνταν, επικεφαλής της δικαστικής επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Πιστεύω ότι αυτή η κυβερνητική πίεση ήταν λανθασμένη», συμπλήρωσε στην ίδια επιστολή.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Facebook πρόσθεσε ειδοποιήσεις για παραπληροφόρηση για τους χρήστες, όταν σχολίαζαν ή έκαναν like σε αναρτήσεις που κρινόταν ότι περιείχαν ψευδείς πληροφορίες για τον κορονοϊό. Επίσης, η εταιρεία διέγραψε αναρτήσεις που επέκριναν τα εμβόλια, όπως και άλλες που ανέφεραν ότι ο ιός αναπτύχθηκε σε κινεζικό εργοστάσιο.

Στην εκστρατεία για τις εκλογές του 2020, ο Τζο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει τις πλατφόρμες των social media ότι «σκότωναν ανθρώπους», επιτρέποντας να γίνονται αναρτήσεις με παραπληροφόρηση για τα εμβόλια.

«Πιστεύω ότι κάναμε κάποιες επιλογές που, εκ των υστέρων και με νέες πληροφορίες, δεν θα κάναμε σήμερα. Μετανιώνω που δεν ήμασταν πιο ειλικρινείς για αυτό», επεσήμανε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην επιστολή.

«Όπως είπα τότε στις ομάδες μας, πιστεύω σθεναρά ότι δεν θα πρέπει να διακυβεύουμε τα στάνταρντ μας για το περιεχόμενο λόγω της πίεσης από οποιαδήποτε διοίκηση, σε όποια κατεύθυνση. Και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αν κάτι τέτοιο συμβεί ξανά», υπογράμμισε.

Επίσης ο δισεκατομμυριούχος έγραψε ότι το Facebook «προσωρινά υποβίβασε» ένα δημοσίευμα για το περιεχόμενο του λάπτοπ του Χάντερ Μπάιντεν- γιου του προέδρου- έπειτα από προειδοποίηση του FBI ότι η Ρωσία ετοίμαζε εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον των Μπάιντεν. Έκτοτε, συνεχίζει ο Ζούκερμπεργκ, έγινε σαφές ότι το δημοσίευμα δεν ήταν παραπληροφόρηση και «εκ των υστέρων, δεν θα έπρεπε να το είχαμε υποβιβάσει».

Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέροντας ότι ενθάρρυνε «τις υπεύθυνες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

«Η θέση μας είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και άλλοι ιδιωτικοί παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειές τους στους Αμερικανούς, ενώ κάνουν ανεξάρτητες επιλογές για τις πληροφορίες που παρουσιάζουν», συμπλήρωσαν ακόμα από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τον Guardian.