Διεθνή

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία, ανάμεσά τους και στο δίκτυο RT

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία, ανάμεσά τους και στο δίκτυο RT Φωτογραφία: KREMLIN.RU
Αποστομωτική απάντηση από την Μαρία Ζαχάροβα και την αρχισυντάκτια του RT.

Νέες κυρώσεις σε τρεις ρωσικές οντότητες και δύο άτομα ανακοίνωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ανάμεσά τους και στο ρωσικό δίκτυο Russia Today.

Όλοι συνδέονται με μια ρωσική εκστρατεία αποσταθεροποίησης χωρών σε όλον τον κόσμο είπε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν τονίζοντας πως ρόλο κλειδί έχει παίξει ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός RT.

«Σήμερα, επιβάλλουμε κυρώσεις σε τρεις οντότητες και δύο άτομα για τις μυστικές επιχειρήσεις παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της παρέμβασης στη Μολδαβία και τις επερχόμενες εκλογές της» είπε ο Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι οι νέες κυρώσεις είναι η απάντηση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά.

Σκοπός όπως είπε της «κοινής διπλωματικής εκστρατείας είναι να συσπειρώσουμε συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της απειλής που θέτει το RT και άλλοι μηχανισμοί ρωσικής παραπληροφόρησης και επιρροής». Για πάνω από έναν χρόνο, η ρωσική κυβέρνηση έχει ενσωματώσει αθόρυβα μια μονάδα συλλογής πληροφοριών στο RT που επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις επιρροής παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ ο ρόλος του RT επεκτάθηκε ως βραχίονας και φερέφωνο του Κρεμλίνου στο εξωτερικό.

Η δραστηριότητα υπερβαίνει την προπαγάνδα και τις κρυφές επιχειρήσεις επιρροής για να συμπεριλάβει ακόμη και στρατιωτικές προμήθειες, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Ο στόχος της ανακοίνωσης των κυρώσεων των ΗΠΑ εκτός των άλλων είναι να διασφαλιστεί ότι οι χώρες γνωρίζουν πως το δίκτυο RT και οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται για να σπείρουν διχασμό και να βλάψουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη τη λειτουργία του RT παγκοσμίως, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

Η χλευαστική απάντηση του RT στις αμερικανικές κυρώσεις

Λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων αμερικανικών κυρώσεων η ρωσική κυβέρνηση και το δίκτυο RΤ απάντησαν στις ΗΠΑ.

H εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι θα πρέπει πλέον να υπάρξει ένα νέο επάγγελμα στις ΗΠΑ, αυτό του ειδικού στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Η αρχισυντάκτρια του RT Margarita Simonyan, στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν και προσωπικά κυρώσεις, απάντησε χλευαστικά λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι ένας εξαιρετικός δάσκαλος.

Πρόσθεσε πως πολλά μέλη του προσωπικού του RT έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ και με αμερικανική χρηματοδότηση μάλιστα.