Διεθνή

Η πολιομυελίτιδα φέρνει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η πολιομυελίτιδα φέρνει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα Φωτογραφία: EPA/ MOHAMMED SABER
Προτεραιότητα ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα. Yπήρξε παρέμβαση Μπλίνκεν.

Οι ισραηλινές αρχές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια σειρά «ανθρωπιστικών παύσεων» του πυρός, διάρκειας τριών ημερών η καθεμία, στην κεντρική, νότια και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να ξεκινήσει από την Κυριακή η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας, ανακοίνωσε ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτό που συζητήσαμε και έγινε δεκτό είναι ότι η εκστρατεία θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση» για πολλές ώρες καθημερινά, είπε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πίπερκορν είπε ότι το ίδιο προβλέπεται στη συνέχεια να γίνει στο νότιο και το βόρειο τμήμα του θύλακα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε νωρίτερα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μερική αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα για να εμβολιαστούν μικρά παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας.

Σε ανακοίνωση, το γραφείο του Νετανιάχου διέψευσε μια αναφορά της ισραηλινής τηλεόρασης ότι θα υπάρξει γενική εκεχειρία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού, η οποία ξεκινά το Σαββατοκύριακο, αλλά ανέφερε ότι έχει εγκρίνει τον «καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών» στη Γάζα.

«Αυτό παρουσιάστηκε στο συμβούλιο ασφαλείας και έλαβε την υποστήριξη των αρμόδιων» ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Guardian, η λιτή ανακοίνωση μπορεί να ήταν σκόπιμα ασαφής. Ο ακροδεξιός συνασπισμός είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή εκεχειρίας ή ανακούφισης για τον πληθυσμό των Παλαιστινίων στη Γάζα, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταστήσει σαφές ότι η επιδημία πολιομυελίτιδας, η πρώτη στη Γάζα εδώ και 25 χρόνια, θα εξαπλωθεί σχεδόν σίγουρα στο Ισραήλ αν δεν περιοριστεί άμεσα.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ σημειώνουν ότι μια παύση των επιχειρήσεων απαιτήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρώτος από τους δύο γύρους εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο, σε μια επείγουσα προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του ιού μετά τον εντοπισμό του σε ένα μωρό με παράλυση στο ένα πόδι νωρίτερα αυτόν τον μήνα.