Διεθνή

ΔΟΑΕ: Το Ιράν αύξησε περαιτέρω τα αποθέματά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο

ΔΟΑΕ: Το Ιράν αύξησε περαιτέρω τα αποθέματά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο Φωτογραφία: EPA/ IRAN PRESIDENT OFFICE HANDOUT
Η έκθεση του ΔΟΑΕ αναφέρει ότι στις 17 Αυγούστου, το συνολικό απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν ήταν 5.751,8 κιλά.

Το Ιράν αύξησε περαιτέρω τα αποθέματά του εμπλουτισμένου ουρανίου - σε επίπεδα σχεδόν ατομικών όπλων-, αψηφώντας τις διεθνείς απαιτήσεις, ανέφερε μια εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, την Πέμπτη.

Η έκθεση του ΔΟΑΕ, την οποία επικαλείται το Associated Press, ανέφερε ότι από τις 17 Αυγούστου, το Ιράν έχει 164,7 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου έως και 60%.  Πρόκειται για αύξηση 22,6 κιλών από την τελευταία έκθεση του ΔΟΑΕ τον Μάιο. Το εμπλουτισμένο ουράνιο με καθαρότητα έως και 60% απέχει μόλις ένα τεχνικό βήμα από τα επίπεδα όπλων του 90%.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΟΑΕ, περίπου 42 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου έως 60% είναι η ποσότητα στην οποία είναι θεωρητικά δυνατή η δημιουργία ενός ατομικού όπλου, εάν το υλικό εμπλουτιστεί περαιτέρω, στο 90%. Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η Τεχεράνη έχει αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο σε επίπεδα σχεδόν ατομικών όπλων για να κατασκευάσει «αρκετές» πυρηνικές βόμβες εάν το επιλέξει.

Μετά από ψήφισμα της 6ης Ιουνίου, το 35μελές Συμβούλιο των Διοικητών του ΔΟΑΕεπέκρινε το Ιράν για τη μη συνεργασία του με τον οργανισμό που εδρεύει στη Βιέννη. Η πυρηνική συμφωνία-ορόσημο του 2015 του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις είχε θέσει όρια στο πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο η Δύση φοβάται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη επιμένει ότι είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Όμως η συμφωνία κατέρρευσε αφού η κυβέρνηση Τραμπ το 2018 απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, με αποτέλεσμα το Ιράν να εγκαταλείψει όλα τα όρια που είχε θέσει η συμφωνία στο πρόγραμμά του και να εμπλουτίσει ουράνιο σε καθαρότητα έως και 60%. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης απειλήσει όλο και περισσότερο ότι θα μπορούσαν να επιδιώξουν την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η έκθεση του ΔΟΑΕ αναφέρει ακόμα ότι η Τεχεράνη δεν έχει επανεξετάσει την απόφασή της τον Σεπτέμβριο να απαγορεύσει στους επιθεωρητές του οργανισμού να παρακολουθούν το πυρηνικό της πρόγραμμα και ότι οι κάμερες παρακολούθησης του ΔΟΑΕ παραμένουν «εκτός λειτουργίας». Ο ΔΟΑΕ είπε ότι ζήτησε με επιστολή στις 8 Αυγούστου από το Ιράν να παράσχει πρόσβαση σε μια περιοχή κατασκευής φυγόκεντρων στην πόλη Ισφαχάν, για να μπορέσει η υπηρεσία να επισκευάσει τις κάμερές της, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι το Ιράν δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις στην πολυετή έρευνα της πυρηνικής παρακολούθησης σχετικά με την προέλευση και την τρέχουσα θέση των τεχνητών σωματιδίων ουρανίου που βρέθηκαν σε δύο τοποθεσίες, που η Τεχεράνη δεν έχει δηλώσει ως πιθανές πυρηνικές εγκαταστάσεις, γνωστές ως Βάραμιν και Τουρκουζαμπάντ.

Η έκθεση του ΔΟΑΕ ακολουθεί λίγες μέρες αφότου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν άνοιξε την πόρτα για νέες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το ταχέως αναπτυσσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει «καμία βλάβη» από την εμπλοκή με τον «εχθρό».

Οι δηλώσεις του Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι την Τρίτη έθεσαν σαφείς κόκκινες γραμμές για οποιεσδήποτε συνομιλίες διεξάγονται υπό τη νέα κυβέρνηση του μεταρρυθμιστή προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν και επανέλαβαν τις προειδοποιήσεις του ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να είναι αξιόπιστη. Η έκθεση του ΔΟΑΕ αναφέρει ότι στις 17 Αυγούστου, το συνολικό απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν ήταν 5.751,8 κιλά.

Η έκθεση αναγνώρισε ότι πριν από τις εκλογές του Ιουνίου στο Ιράν, ειπώθηκε στον ΔΟΑΕ «ότι η περαιτέρω δέσμευση με τον οργανισμό θα καθοριστεί από τη νέα κυβέρνηση».  Μετά τη νίκη του Πεζεσκιάν, η ΔΟΑΕ τον συνεχάρη και προσφέρθηκε να στείλει τον επικεφαλής του οργανισμού στην Τεχεράνη «για να ξαναρχίσει ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού και του Ιράν», ανέφερε η έκθεση. Όμως, ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν επιβεβαίωσε τη «συμφωνία του να συναντηθεί» με τον επικεφαλής του ΔΟΑΕ, από τότε δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες.